Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Možný prelet špionážneho balóna zaznamenali aj v Kolumbii

Na snímke čínsky balón, ktorý je nad územím USA 3. februára 2023. Foto: TASR/AP

Kolumbijské letectvo objekt monitorovalo, až pokým nevyletel zo vzdušného priestoru krajiny.

Bogota 5. februára (TASR) - Kolumbia oznámila, že vo svojom vzdušnom priestore zaznamenala prelet objektu podobného balónu. Uviedla to po tom, ako Spojené štáty v sobotu zostrelili nad Atlantickým oceánom čínsky špionážny balón, ktorý sa predtým pohyboval nad severovýchodom USA. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

Kolumbijské vojenské letectvo v sobotu večer oznámilo, že v piatok ráno 3. februára vletel nad severné územie Kolumbie neznámy objekt "s vlastnosťami podobnými balónu".

Pohyboval sa vo vysokej výške približne 17.000 metrov nízkou rýchlosťou približne 46 kilometrov za hodinu.

Kolumbijské letectvo objekt monitorovalo, až pokým nevyletel zo vzdušného priestoru krajiny. Dospelo pri tom k záveru, že nepredstavoval žiadnu hrozbu pre národnú bezpečnosť Kolumbie ani pre leteckú dopravu.

Bogota uviedla, že spolupracuje s ďalšími krajinami na zistení pôvodu uvedeného objektu.

Americkí predstavitelia vo štvrtok oznámili, že vo vzdušnom priestore USA spozorovali veľký čínsky sledovací balón. Podľa Pentagónu sa pohyboval nad časťami severozápadu USA, kde sa nachádzajú citlivé vojenské objekty a strategické rakety v podzemných silách.

Napokon ho v nedeľu zostrelili pri pobreží štátu Južná Karolína, na čo Čína reagovala s veľkým rozhorčením. Peking tvrdí, že išlo len o civilné výskumné zariadenie využívané najmä na meteorologické účely, ktoré sa len vychýlilo mimo stanoveného letového kurzu.

Hovorca amerického ministerstva obrany Pat Ryder v piatok oznámil, že druhý takýto balón bol spozorovaný nad Latinskou Amerikou. Konkrétnejšie detaily však neposkytol.