Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

MSD nariadil Rusku zastaviť vojenské operácie na Ukrajine

Predsedajúca sudkyňa Joan Donoghueová (na obrazovke) číta rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v holandskom meste Haag v stredu 16. marca 2022. Foto: TASR/AP

Medzinárodný súdny dvor uviedol, že je "hlboko znepokojený" použitím sily zo strany Moskvy.

Haag 16. marca (TASR) - Medzinárodný súdny dvor (MSD) nariadil v stredu Ruskej federácii zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. TASR prevzala správu od agentúry AP.

Podľa agentúry AFP MSD uviedol, že je "hlboko znepokojený" použitím sily zo strany Moskvy.

"Ruská federácia musí okamžite zastaviť vojenské operácie, ktoré začala 24. februára na území Ukrajiny" až do konečného rozhodnutia v prípade, oznámila sudkyňa Joan Donoghueová.

Podľa denníka The Guardian súd rozhodol 13 hlasmi (proti boli dvaja sudcovia – ruský a čínsky) za predbežné opatrenie, aby Rusko zastavilo vojenské operácie.

Opatrenie je reakciou na žiadosť Ukrajiny z 26. februára o naliehavé rozhodnutie v prípade tvrdenia Ruska, že dôvodom jeho invázie na Ukrajinu bolo páchanie genocídy ukrajinskými silami v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny.

Rusko sa nezúčastnilo na úvodnom vypočutí a jeho právnici neprišli ani v stredu, aby si vypočuli verdikt. Namiesto toho poslali súdu list, v ktorom tvrdili, že MSD nemá právomoc nad prípadom.

Je nepravdepodobné, že by rozhodnutie MSD ovplyvnilo rozhodnutia ruského prezidenta Vladimira Putina, ale poskytuje vyvrátenie jeho zámienky na začatie vojny, dodal The Guardian.