Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

M.Šefčovič: Budúce rozširovanie EÚ bude poučením sa z doterajších chýb

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič Foto: TASR

Samotný prípravný proces a aj dĺžka prístupových rokovaní v konečnom dôsledku závisia od schopnosti budúcich členských krajín pripraviť sa.

Brusel 13. júna (TASR) – Po Chorvátsku, ktoré o niekoľko dní rozšíri počet členských krajín EÚ na 28, je dlhý rad ďalších kandidátskych krajín, ich integračný proces však bude pomalší aj preto, lebo únia sa poučila z určitých nedostatkov z minulosti. Pripustil to podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár v rozhovore pre TASR upozornil, že myšlienka ďalšieho rozširovania EÚ je aj naďalej veľmi silná, pričom dynamika pozitívneho vývoja bude záležať najmä na tom, ako sa únii podarí vyriešiť súčasné ekonomické problémy.

"Pri rozširovaní sa únia chcela poučiť zo všetkých nedostatkov, ktorých sa dopustila v minulosti, a aj preto tento proces momentálne prebieha na takzvaných dvoch kredibilitách," uviedol Šefčovič.

V praxi to znamená, že na jednej strane musí byť hodnoverne preukázané, že kandidátska krajina je pripravená na vstup po všetkých stránkach. Ale na strane druhej, že aj EÚ je kredibilne pripravená na prijatie novej krajiny.

Šefčovič priznal, že po prvý raz sa nový negociačný proces testoval v prípade Chorvátska, ktoré muselo preukázať veľkú pripravenosť – oveľa väčšiu než krajiny, ktoré vstupovali do únie v rámci "veľkého tresku" v roku 2004.

Takýto bude trend aj v budúcnosti a aj z tohto dôvodu môže prístupový proces trvať dlhšie. Všetky krajiny uchádzajúce sa o členstvo v EÚ budú musieť prejsť cez tento náročný proces. To však podľa Šefčoviča garantuje, že po uzavretí všetkých prístupových kapitol budú kandidáti adekvátne pripravení na pôsobenie v EÚ, že majú ekonomiku, ktorá zvládne konkurenčný tlak na jednotnom trhu, a všetky atribúty demokratickej európskej krajiny.



Zdĺhavejší integračný proces môže viesť k únave kandidátskych krajín. Šefčovič na túto tému uviedol, že ťažko predvídať, ako bude vývoj v týchto krajinách ovplyvnený ich volebným cyklom. Avšak na základe kontaktov, ktoré mal s predstaviteľmi týchto krajín, dokáže povedať, že si všetci uvedomujú, že aj EÚ potrebuje určitý čas na absorbovanie nových členov, čas zvyknúť si fungovať v rozšírenom modeli.

"Samozrejme môže nastať frustrácia z pomalšieho procesu z ich strany, ale nikdy som nepočul, že by to malo byť dôvodom na nejaké spochybnenie ich európskej orientácie," povedal Šefčovič.

Samotný prípravný proces a aj dĺžka prístupových rokovaní v konečnom dôsledku závisia od schopnosti budúcich členských krajín pripraviť sa, konštatoval Šefčovič. Tempo si diktujú sami tým, ako rýchlo sú schopní novelizovať a implementovať potrebné zákony, pripraviť sa na plnohodnotné členstvo.

"Som presvedčený, že EÚ nejaké umelé prekážky klásť nebude, pokiaľ kandidáti dosiahnu potrebnú pripravenosť, ktorá je dôležitá aj preto, aby proces integrácie prebehol hladko a pokojne na oboch stranách," zdôraznil podpredseda EK.