Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sťahovanie Stredoeurópskej univerzity vo Viedni hodnotili protichodne

Ilustračné foto. Foto: TASR/MTI

CEU, ktorú založil americký finančník George Soros, v pondelok potvrdila svoje rozhodnutie presunúť od septembra 2019 študijné programy akreditované v Spojených štátoch do Viedne.

Viedeň/Budapešť 4. decembra (TASR) - Sťahovanie Stredoeurópskej univerzity (CEU) z Budapešti do Viedne zhodnotili v utorok v rakúskom hlavnom meste rakúsky kancelár Sebastian Kurz a vicekancelár Heinz-Christian Strache protichodne, uviedla agentúra MTI s odvolaním sa na rakúsku agentúru APA.

Kurz na tlačovej konferencii o sťahovaní univerzity povedal, že je to pre Viedeň pozitívnym prínosom.

Strache, ktorý je lídrom koaličnej krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), však označil CEU za "kočovnícku" univerzitu a jej presťahovanie kritizoval. "Nie je možné, aby CEU nevyhovela základným požiadavkám, ktoré sa zvyčajne na univerzity vzťahujú," dodal vicekancelár.

APA v tejto súvislosti poznamenala, že Strache mal zrejme na mysli maďarské právne normy, ktoré zaväzujú zahraničné univerzity akreditované v Maďarsku, aby vzdelávanie poskytovali aj v krajine svojho pôvodu.

CEU, ktorú založil americký finančník George Soros, v pondelok potvrdila svoje rozhodnutie presunúť od septembra 2019 študijné programy akreditované v Spojených štátoch do Viedne. Dôvodom je odmietanie maďarskej vlády podpísať dohodu, ktorá by umožnila ďalšie pôsobenie tejto inštitúcie v Budapešti.