Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Robert Mugabe akceptoval svojho nástupcu ako legitímneho prezidenta

Robert Mugabe, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Robert Mugabe sa dlhodobo odmietal zmieriť so svojím zosadením, ku ktorému došlo po nekrvavom vojenskom prevrate z vlaňajšieho novembra, a označoval ho za nezákonné.

Harare 7. septembra (TASR) - Zosadený zimbabwiansky exprezident Robert Mugabe v piatok vyhlásil, že uznáva svojho svojho nástupcu vo funkcii Emmersona Mnangagwu za legitímnu hlavu štátu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Mugabe sa dlhodobo odmietal zmieriť so svojím zosadením, ku ktorému došlo po nekrvavom vojenskom prevrate z vlaňajšieho novembra, a označoval ho za nezákonné. Pred júnovými prezidentskými a parlamentnými voľbami dokonca odmietol podporiť svojho niekdajšieho blízkeho spolupracovníka Mnangagwu a vyhlásil, že odovzdá hlas opozícii.

Na piatkovej poslednej rozlúčke so svojou zosnulou svokrou však Mugabe uviedol, že výsledky júnových volieb Mnangagwovu vládu legitimizovali. Vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov tesne zvíťazil Mnangagwa, čo neuznala opozícia, ktorá označila hlasovanie za zmanipulované. Zimbabwiansky ústavný súd však sťažnosť opozície zamietol.

"Zlo, ktoré bolo spáchané vlani v novembri, bolo vymazané (Mnangagwovým) víťazstvom vo voľbách z 30. júla. Teraz máme ústavne zvolenú vládu. Teraz akceptujem jeho (Mnangagwovo) vodcovstvo a on si zaslúži podporu každého obyvateľa Zimbabwe," povedal 94-ročný Mugabe.

Robert Mugabe bol mnohými pokladaný za diktátora a hlavnú príčinu hospodárskeho úpadku krajiny, v ktorej takmer neobmedzene vládol 37 rokov. Z funkcie ho v novembri 2017 donútila odísť armáda, ktorá na jeho miesto dosadila bývalého viceprezidenta Mnangagwu.