Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Musk podporí za prezidenta DeSantisa, ak bude kandidovať

Na archívnej snímke guvernér Floridy Ron DeSantis. Foto: TASR/AP

Jediným republikánskym uchádzačom o prezidentský úrad je zatiaľ bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump, ktorý svoju kandidatúru ohlásil krátko po novembrových voľbách do amerického Kongresu.

Washington 26. novembra (TASR) - Miliardár Elon Musk by v prezidentských voľbách v USA podporil republikánskeho guvernéra Floridy Rona DeSantisa, ak by sa ten rozhodol kandidovať. Musk to napísal v piatok na Twitteri, informuje agentúra Reuters.

Jediným republikánskym uchádzačom o prezidentský úrad je zatiaľ bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump, ktorý svoju kandidatúru ohlásil krátko po novembrových voľbách do amerického Kongresu. O znovuzvolenie sa bude pravdepodobne uchádzať aj súčasný demokratický prezident Joe Biden.

Pozorovatelia považujú za možného vyzývateľa Trumpa aj Rona DeSantisa, ktorého označujú za "stúpajúcu hviezdu" Republikánskej strany. Konzervatívec DeSantis v novembrových voľbách obhájil svoj mandát floridského guvernéra s takmer 20-percentným náskokom, čo mu podľa komentátorov poskytlo dobrú pozíciu pre prípadnú prezidentskú kandidatúru.

Guvernér Floridy však takéto rozhodnutie zatiaľ neoznámil a nie je jasné či ho naozaj zvažuje. Donald Trump ho však už od takéhoto kroku verejne odrádzal, pričom mu pohrozil aj zverejnením bližšie nešpecifikovaných kompromitujúcich informácií.

"V prezidentských voľbách v roku 2024 by som preferoval rozumného a centristického kandidáta. Pôvodne som dúfal, že by takáto mohla byť Bidenova vláda, ale zatiaľ som v tomto smere sklamaný," napísal v piatok Elon Musk na svojej sociálnej sieti Twitter.

Zároveň odpovedal "áno" na otázku, či by vo voľbách v roku 2024 podporil Rona DeSantisa. Už pred niekoľkými mesiacmi Musk vyjadril presvedčenie, že DeSantis by v prezidentských voľbách poľahky porazil Joea Bidena.

Miliardár Musk v minulosti podporoval demokratického prezidenta Baracka Obamu a v posledných prezidentských voľbách dal podľa vlastných slov "neochotne" prednosť Bidenovi pred Trumpom. Pred nedávnymi voľbami do Kongresu Musk vyzval Američanov, aby v rámci vyvažovania vplyvu oboch hlavných politických strán hlasovali za republikánskych kandidátov.

Podľa nového prieskumu, ktorý bol zverejnený tento týždeň, by Trump v republikánskych prezidentských primárkach porazil DeSantisa s vysokým, 30-percentným náskokom. V samotných voľbách by potom nad Trumpom so štvorpercentným náskokom zvíťazil Biden, vyplýva z prieskumu univerzity Emerson College, informuje stanica CNBC.