Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Mustafa: Palestínska samospráva sa pripravuje na správu Pásma Gazy

Na snímke sprava nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide a predseda palestínskej samosprávy Mohammed Mustafa počas stretnutia pred rokovaním o Blízkom východe v Bruseli 26. mája 2024. Foto: TASR/AP

Mustafa vyzval zároveň ďalšie európske krajiny, aby sa pridali k Írsku, Španielsku a Nórsku a uznali palestínsky štát ako prvý krok k trvalému mieru v regióne.

Brusel 27. mája (TASR) - Palestínsky premiér Muhammad Mustafa v pondelok vyhlásil, že jeho vláda sa pripravuje na spravovanie celého palestínskeho územia vrátane Pásma Gazy. TASR píše podľa portálu Euronews a agentúry EFE.

"Potrebujeme sa pripravovať na deň, kedy prevezmeme moc v Pásme Gazy," uviedol Mustafa novinárom na tlačovej konferencii so španielskym ministrom zahraničných vecí Josém Manuelom Albaresom v Bruseli.

Vyzval zároveň ďalšie európske krajiny, aby sa pridali k Írsku, Španielsku a Nórsku a uznali palestínsky štát ako prvý krok k trvalému mieru v regióne.

Albares pred novinármi odsúdil snahy o zastrašovanie Španielska. Uviedol to v reakcii na Izrael, ktorý vyhlásil, že už nepovolí španielskym mimovládnym organizáciám pracovať na Západnom brehu Jordánu, píše Euronews. Španielsky minister zahraničných vecí takisto vyjadril presvedčenie, že veľká časť európskych krajín v blízkej budúcnosti palestínsky štát uzná.

Španielsko, Írsko a Nórsko minulý týždeň oznámili, že v utorok 28. mája uznajú Palestínu ako štát. Palestínu medzičasom uznáva ako štát väčšina členských krajín Organizácie Spojených národov (OSN). Neplatí to však pre najvplyvnejšie západné krajiny, ako sú USA a Británia, ani pre väčšinu členských štátov EÚ.