Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Muž, ktorý v maske Jokera útočil vo vlaku v Japonsku, dostal 23 rokov

Hasiči sa na archívnej snímke zhromažďujú na železničnej stanici v Chofu na predmestí Tokia po požiari vozňa. Japonský súd odsúdil Kyotu Hattoriho, ktorý bol zatknutý na mieste činu, na 23 rokov väzenia v pondelok 31. júla 2023 za pobodanie cestujúceho a zapálenie v tokijskom rýchlovlaku, keď bol oblečený v kostýme Jokera na Halloween počas dvoch rokov. pred, povedali úradníci. Foto: TASR/AP

K incidentu došlo na Halloween. Vtedy 24-ročný Kjóta Hattori zaútočil na cestujúcich vo vlaku smerujúcom do mesta Čófu ležiaceho západne od Tokia.

Tokio 31. júla (TASR) — Súd v Japonsku v pondelok odsúdil na 23 rokov odňatia slobody muža, ktorý v roku 2021 preoblečený za komiksového zloducha Jokera zo série o Batmanovi nožom zaútočil vo vlaku v metropolitnej oblasti Tokia na cestujúcich a pokúsil sa založiť požiar. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

K incidentu došlo na Halloween. Vtedy 24-ročný Kjóta Hattori zaútočil na cestujúcich vo vlaku smerujúcom do mesta Čófu ležiaceho západne od Tokia. Odsúdený bol za bodnutie 70-ročného pasažiera a pokusu o vraždu ďalších 12 osôb, ktorých polial náplňou do zapaľovača a chcel ich podpáliť. Plamene zničili niekoľko sedadiel.

Súprava následne núdzovo zastavila v stanici, ktorou zvyčajne len prechádza, kde evakuovali cestujúcich.

Hattori po incidente vyšetrovateľom povedal, že chcel zabiť ľudí a dostať trest smrti.

Prokuratúra požadovala pre Hattoriho 25 rokov väzenia, zatiaľ čo obhajoba žiadala 12 rokov s argumentom, že podpaľačstvo nie je pokus o vraždu, uviedla agentúra Jiji Press.

Agentúra AFP píše, že násilná kriminalita je v Japonsku veľmi zriedkavá. V uplynulých rokoch sa však bolo zaznamenaných niekoľko prípadov dobodania či streľby. Najznámejší je vlaňajší atentát na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho.

V auguste 2021 sa v jednom z tokijských prímestských vlakov tiež odohral útok nožom. Vyžiadal si deväť zranených. V ten istý mesiac dve osoby utrpeli zranenia pri útoku kyselinou na jednej zo staníc metra v Tokiu.