Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muž odsúdený za atentát na senátora B. Kennedyho zostáva vo väzení

Na archívnej snímke z júna 1968 je mladý palestínsky prisťahovalec Sirhán Bišar Sirhán, ktorý spáchal atentát na senátora Roberta F. Kennedyho. Foto: TASR/AP

V súčasnosti 78-ročný Sirhan získal nárok na podmienečné prepustenie z väzenia v roku 1972, ale všetky jeho doterajšie žiadosti boli zamietnuté.

Los Angeles 2. marca (TASR) — Sirhan Sirhan, ktorého odsúdili na doživotie za atentát na senátora Roberta Kennedyho z júna 1968, zostáva naďalej vo väzení. Osobitná komisia v americkom štáte Kalifornia v stredu zamietla jeho ďalšiu žiadosť o prepustenie, informuje agentúra AFP.

V súčasnosti 78-ročný Sirhan získal nárok na podmienečné prepustenie z väzenia v roku 1972, ale všetky jeho doterajšie žiadosti boli zamietnuté.

Jeho podmienečnému prepusteniu dala iná komisia v auguste 2021 "zelenú", ale kalifornský guvernér Gavin Newsom toto rozhodnutie v januári nasledujúceho roka zrušil.

Newsom vtedy uviedol, že Sirhan "predstavuje neprimeranú hrozbu pre verejnú bezpečnosť". Argumentoval, že rozhodnutie bolo založené na viacerých faktoroch vrátane toho, že Sirhan odmietol prijať zodpovednosť za svoj čin.

Sirhan bol po priznaní viny v roku 1969 odsúdený na smrť, ale o tri roky neskôr mu bol trest zmenený na doživotie.

Od súdneho procesu so Sirhanom sa však šíria pochybnosti o jeho vine. Vyšlo totiž najavo, že Kennedyho zastrelili z bezprostrednej blízkosti zozadu, ale svedkovia tvrdili, že Sirhan stál pred ním. Neskôr sa objavili dôkazy, že bolo vypálených až 13 rán, ale Sirhanom použitá zbraň pojme len osem nábojov.

Podozrenie týkajúce sa správnosti rozsudku viedlo Kennedyho syna Roberta F. Kennedyho mladšieho k návšteve Sirhana vo väzení. Spolu so svojím najmladším bratom Douglasom v roku 2021 podporili Sirhanovu žiadosť o prepustenie.

Palestínsky prisťahovalec Sirhan v čase vraždy povedal, že jeho konanie bolo motivované senátorovou podporou Izraela.

Počas vypočúvania o podmienečnom prepustení v roku 2016 Sirhan povedal, že v noci pred atentátom priveľa pil a jeho predchádzajúce priznanie urobil pod vplyvom zlých rád svojho právnika.