Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muž podozrivý z útoku v metre zostane vo väzbe bez možnosti kaucie

Policajti odvádzajú v putách 62-ročného Afroameričana Franka R. Jamesa, ktorý je podozrivý zo stredajšieho útoku v newyorskom metre 13. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Obvinený pred súdom povedal, že obvineniam rozumie. Jeho právnici žiadali psychiatrický posudok obžalovaného, píše AFP.

New York 15. apríla (TASR) - Súd v newyorskom obvode Brooklyn vo štvrtok rozhodol, že Afroameričan Frank R. James obvinený z utorňajšieho útoku v newyorskom metre zostane vo väzbe bez možnosti prepustenia na kauciu. TASR správu prevzala z agentúr AP, AFP a Reuters.

James, ktorý čelí obvineniam z trestného činu terorizmu, sa vo štvrtok po prvý raz postavil pred súd, píše AP. Obvinený pred súdom povedal, že obvineniam rozumie. Jeho právnici žiadali psychiatrický posudok obžalovaného, píše AFP.

Sudca nariadil, aby tento 62-ročný muž zostal vo väzbe. Urobil tak po tom, ako žalobkyňa Sara Winiková povedala, že "obžalovaný - desivo - spustil streľbu na cestujúcich v preplnenom metre". Tento útok bol podľa jej slov "vopred premyslený, starostlivo naplánovaný" a vyvolal hrôzu medzi obeťami a celým mestom.

Streľba sa odohrala v utorok ráno miestneho času v súprave expresnej linky "N", ktorá smerovala z Brooklynu na Manhattan. Ozbrojený muž v súprave metra vytiahol zo svojho ruksaku dymovnicu a potom spustil streľbu.

Po incidente skončilo desať ľudí so strelnými zraneniami, zatiaľ čo ďalších 13 osôb utrpelo zranenia v dôsledku nadýchania sa dymom alebo pri pokuse o útek z miesta činu.

James z miesta činu ušiel; americké úrady ho však zatkli v stredu, pripomína AFP.