Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Muž sa chcel dotknúť rakvy Alžbety II.; neveril, že je mŕtva

Zástupcovia verejnosti stoja pred rakvou s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá bola vystavená vo Westminsterskej sále v Londýne, foto z archívu. Foto: TASR / AP

Zadržanému Muhammadovi Chánovi sa v piatok podarilo dostať sa po schodoch na vyvýšený katafalk, kde sa oboma rukami zachytil kráľovskej štandardy, ktorá bola cez rakvu prehodená.

Londýn 20. septembra (TASR) - Muž, ktorého zatkla britská polícia, lebo vo Westminsterskej sále podišiel k rakve britskej kráľovnej Alžbety II., sa chcel údajne presvedčiť, či je panovníčka naozaj mŕtva. V utorok o tom informoval londýnsky súd. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rakva s pozostatkami Alžbety II. bola vystavená vo Westminsterskom paláci na verejnú úctu od minulej stredy do pondelka, keď sa konal jej pohreb. Približne 250.000 ľudí čakalo v rade na poklonu panovníčke aj viac ako desať hodín.

Zadržanému Muhammadovi Chánovi sa v piatok podarilo dostať sa po schodoch na vyvýšený katafalk, kde sa oboma rukami zachytil kráľovskej štandardy, ktorá bola cez rakvu prehodená. Polícia ho následne zatkla a obvinila z narúšania verejného poriadku.

"Obvinený si myslel, že kráľovná nie je mŕtva, tak prikročil k rakve, aby sa o tom sám presvedčil," uviedol prokurátor Luke Stanton. Podľa vyjadrenia súdu Chán trpí bludmi. Údajne je tiež stále presvedčený, že "kráľovná nezomrela a prsty v tom má kráľ Karol III."

Súd vyhlásil, že Chán môže byť podmienečne prepustený, len ak sa do nasledujúceho súdneho konania naplánovaného na 18. októbra nechá hospitalizovať v psychiatrickej nemocnici.

Polícia minulý týždeň zadržala aj 19-ročného Adia Adeshineho, ktorý sa údajne vyzliekol v dave smútiacich ľudí čakajúcich na poklonu panovníčke. Adeshine v snahe uniknúť polícii skočil do rieky Temža. Útek sa mu však nepodaril, keďže bol o niečo neskôr zatknutý.