Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Muž útočil nožom v Berlíne na demonštrujúcich iránskych aktivistov

Ilustračná snímka. Foto: Polícia SR

DPA pripomína, že nešlo o prvý násilný čin voči ľuďom, ktorí v hlavnom meste Nemecka prejavujú solidaritu s iránskymi protestmi.

Berlín 13. novembra (TASR) - Iránski aktivisti žijúci v exile v Nemecku sa v sobotu večer v Berlíne stali terčom útoku 26-ročného muža, ktorý protestnú skupinu zasadzujúcu sa za práva žien a demokraciu v ich domovskej krajine ohrozoval nožom a zničil ich transparenty. Polícia v nedeľu oznámila, že muža zadržala a dodala, že pri incidente nikto neutrpel zranenia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Na mieste stanového tábora bolo v čase útoku v sobotu okolo 23.00 h deväť aktivistov, uviedla skupina Feminista Berlin. Tá tábor zriadila pred niekoľkými týždňami pred sídlom nemeckej strany Zelených, ktorá je súčasťou vládnej koalície kancelára Olafa Scholza. Aktivisti vyzývajú ministerku zahraničných vecí Annalenu Baerbockovú, aby Irán izolovala politicky. Reagujú tým na násilné zásahy iránskeho režimu voči protivládnym demonštrantom.

Útočníka sprevádzali traja ďalší ľudia - dve ženy a jeden muž. Jeden z organizátorov protestu uviedol, že policajná hliadka, ktorá bola v čase incidentu na mieste, dokázala zabrániť vážnejšiemu priebehu útoku. Polícia dodala, že vyšetruje aj ďalších prípadných podozrivých.

DPA pripomína, že nešlo o prvý násilný čin voči ľuďom, ktorí v hlavnom meste Nemecka prejavujú solidaritu s iránskymi protestmi. Pred dvoma týždňami zaútočili neznáme osoby na štvoricu ľudí demonštrujúcich pred iránskym veľvyslanectvom v Berlíne. Zranenia utrpeli vtedy tri osoby.

Nepokoje, ktoré v Iráne trvajú už osem týždňov, sa rozšírili do viac než 130 miest. Vypukli po tom, čo 16. septembra tri dni po zadržaní mravnostnou políciou zomrela 22-ročná Kurdka Mahsá Amíníová. Prišli pri nich o život stovky osôb vrátane protestujúcich, ako aj príslušníkov bezpečnostných zložiek. Polícia počas nich tiež zadržala viac ako 14.000 ľudí.