Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

ZABIL SVOJU MANŽELKU A SYNA: Muž z Česka potom spáchal samovraždu

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Muž bol profesionálny vojak, píše iDnes.cz. Jeho žena mala 32 rokov a syn štyri.

Hradec Králové 14. júna (TASR) - Muž v Královohradeckom kraji na severe ČR v pondelok pravdepodobne zastrelil svoju manželku a štvorročného syna a následne spáchal samovraždu. TASR o tom informuje na základe správ polície v Královohradeckom kraji a servera iDnes.cz.

Polícia v Královohradeckom kraji uviedla, že v pondelok prijala oznámenie o troch mŕtvych telách v rodinnom dome v obci Javornica na severe ČR. Všetky tri osoby mali strelné zranenia.

Policajti na mieste za účasti súdneho znalca zisťovali okolnosti smrti týchto osôb a vypočúvali príbuzných i susedov. Polícia v dome našla brokovnicu, ďalšie strelné zbrane i strelivo. Muž tieto zbrane držal legálne.

"Na základe prvotného vyšetrovania sa dá odvodiť, že muž usmrtil svoju manželku, syna a následne aj seba," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa královohradeckej krajskej polície Iva Kormošová. Motívom konania muža boli pravdepodobne problémy v rodine.

Muž (31) bol profesionálny vojak, píše iDnes.cz. Jeho žena mala 32 rokov a syn štyri.

Páchateľovi za trestný čin vraždy hrozí podľa trestného zákona trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov alebo výnimočný trest, píše polícia.

Výberová chronológia prípadov streľby v Česku s obeťami na životoch


22. júla 2003 - Dvaja páchatelia v Litvínoviciach zastrelili troch mužov. Jedného z páchateľov odsúdili na 25 a druhého na 11 rokov odňatia slobody.



22. novembra 2004 - V obci Tučapy zastrelil po hádke 25-ročný muž otca, matku a mladšieho brata. V roku 2006 ho dosúdili na doživotie.



8. marca 2009 - Počas rodinnej oslavy v meste Petřvald zastrelil 41-ročný muž štyroch ľudí. Po čine vystrelil aj na seba, neskôr v nemocnici zraneniu podľahol.



22. septembra 2011 - Muž vo Svitavách zastrelil nelegálne držanou zbraňou svoju družku a jej maloletú dcéru. Po čine spáchal samovraždu.



10. novembra 2011 - V areáli leteckej továrne Aircraft Industries v Kunoviciach zomreli pri streľbe traja muži vrátane páchateľa.



4. novembra 2013 - Dvaja ľudia zomreli a jeden bol ťažko zranený počas streľby v Raškoviciach. Páchateľ za dvojnásobnú vraždu odsúdili v roku 2014 na 27 rokov väzenia.



24. februára 2015 - Po streľbe v reštaurácii Družba v moravskom meste Uherský Brod ostalo osem mŕtvych, sedem mužov a jedna žena. Zomrel aj páchateľ, ktorý bol nezamestnaný a psychicky labilný. Vlastnil zbrojný preukaz a býval neďaleko reštaurácie, kde spáchal masovú vraždu.



27. mája 2017 - Jedna obeť ostala po streľbe Chomutove. Muža, ktorý strieľal, polícia zadržala a neskôr obvinila z vraždy.



9. apríla 2018 - V azylovom dome v Domažliciach v Plzenskom kraji psychicky chorý muž postrelil dvoch policajtov. Následne spáchal samovraždu strelou do hlavy.



9. marca 2019 - V nemocnici v pražskej štvrti Vinohrady postrelil 70-ročný muž dvoch pacientov, ktorí mu údajne prekážali. Útočníka spacifikovala zdravotná sestra. Jeden zo zranených zomrel.



25. marca 2019 - Po streľbe v obci Ostopovice v okrese Brno-vidiek ostali dvaja mŕtvi — muž stredného a žena staršieho veku. Podľa polície išlo o vraždu a samovraždu.



11. júla 2019 - V reštaurácii v Rychnove nad Kněžnou postrelil manžel manželku, ktorá na druhý deň zomrela v nemocnici. Páchateľ, ktorým bol bývalý novinár, na manželku zaútočil podľa policajných vyšetrovateľov legálne držanou krátkou strelnou zbraňou a postrelil ju priamo do hlavy.



22. októbra 2019 - Pri streľbe v byte na Palackého triede bol jeden človek zabitý a druhý ťažko zranený.



10. decembra 2019 - Životy šiestich ľudí si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo na poliklinike Fakultnej nemocnice Ostrava.



17. mája 2021 - Dve osoby prišli o život následkom streľby v Liberci.



31. októbra 2021 - Pri streľbe, ku ktorej došlo v pražskej štvrti Strašnice, prišiel o život jeden človek. Páchateľ sa následne zabarikádoval v dome a neskôr spáchal samovraždu.