Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muž, ktorý pri útoku na Kapitol napadol policajta, pôjde do väzby

Ilustračné foto Foto: TASR

Odsúdený Scott Fairlamb (44), ktorý je trénerom boxu a bývalým zápasníkom zmiešaných bojových umení svoju vinu priznal.

Washington 11. novembra (TASR) - Americký súd poslal v stredu na 41 mesiacov do väzenia Scotta Fairlamba, ktorý sa v auguste priznal k tomu, že pri januárovom útoku priaznivcov exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu vo Washingtone napadol policajta. Podľa agentúry AP ide o zatiaľ najprísnejší trest, ktorý súdy vymerali v súvislosti s útokom na Kapitol.

Fairlambov trest je zároveň prvým, ktorý súd v súvislosti s útokom na Kapitol udelil za napadnutie príslušníka bezpečnostných zložiek. Sudca Royce Lamberth vyhlásil, že tento trest má byť exemplárnym a bude sa naň prihliadať aj pri súdení ďalších výtržníkov z Kapitolu obvinených z podobných činov.

Fairlamb (44), ktorý je trénerom boxu a bývalým zápasníkom zmiešaných bojových umení svoju vinu priznal. Svoje činy, ktoré označil za nezodpovedné a bezohľadné, oľutoval a ospravedlnil sa za ne.

Násilný dav stúpencov bývalého republikánskeho Trumpa sa 6. januára dokázal dostať cez policajtov a vtrhol do budovy Kapitolu, kde prenasledoval zákonodarcov oboch komôr Kongresu, ktorí práve spoločne definitívne potvrdzovali víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách. Trumpovi priaznivci sa tento proces snažili zastaviť. Výtržnosti na Kapitole si vyžiadali obete na životoch i zranených a mali za následok začatie trestného stíhania zhruba 650 osôb.