Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Muža, ktorý usmrtil členov moslimskej rodiny, obžalovali z terorizmu

Policajti vyšetrujú na mieste zrážky auta do skupiny ľudí 7. júna 2021 v kanadskom meste London. Foto: TASR/AP

Tento skutok označil za teroristický útok motivovaný nenávisťou aj kanadský premiér Justin Trudeau.

London 14. júna (TASR) - Kanadská prokuratúra vzniesla v pondelok obvinenia z terorizmu voči mužovi, ktorý je podozrivý z toho, že začiatkom júna úmyselne autom zrazil a usmrtil štyroch členov moslimskej rodiny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry, ktoré odznelo na súdnom pojednávaní.

Prokuratúra uviedla, že vzniesla voči 20-ročnému Nathanielovi Veltmanovi obvinenia zo štvornásobnej vraždy a jedného pokusu o vraždu na základe oddielu kanadského trestného zákonníka, v ktorom sa píše o aktoch terorizmu.

Podľa polície išlo o vopred naplánovaný útok, ktorého cieľom boli moslimovia. Tento skutok označil za teroristický útok motivovaný nenávisťou aj kanadský premiér Justin Trudeau. Zároveň prisľúbil zintenzívnenie boja proti krajne pravicovým skupinám.

Na snímke kanadský premiér Justin Trudeau kladie kyticu kvetov na pietnom mieste na mieste, kde muž vrazil autom do skupiny moslimov a zabil štyroch z nich v kanadskom meste London v Ontáriu v noci na 9. júna 2021.
Foto: TASR/AP


Pri útoku zo 6. júna, ku ktorému došlo v meste London v provincii Ontário, prišli o život manželia vo veku 46 a 44 rokov, ich 15-ročná dcéra a 74-ročná stará mama. Prežil len deväťročný chlapec, ktorý utrpel vážne zranenia, podľa lekárov sa už však začal uzdravovať. Na pohrebe členov rodiny sa počas víkendu zúčastnili stovky smútiacich.

Veltmana zadržali krátko po útoku na parkovisku neďaleko najstaršej mešity v meste, ktoré má početnú moslimskú komunitu. Ďalšie súdne pojednávanie je naplánované na 21. júna.

Útok vyvolal pobúrenie po celej Kanade a odsúdili ho politici z celej šírky politického spektra.