Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Muža, ktorý verejne urazil prezidenta Lukašenka, odsúdili na 1,5 roka

Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bieloruská spravodajská služba KGB 11. februára oznámila, že situácia v krajine je stabilizovaná a protesty sa tam už prakticky viac nekonajú.

Minsk 14. septembra (TASR) - Súd v Bielorusku odsúdil v utorok muža z Brestskej oblasti na jeden a pol roka odňatia slobody za to, že verejne urazil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestnu prokuratúru.

Prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že "pán S. bol obvinený z verejného urážania a ohovárania prezidenta Bieloruskej republiky". Súd muža uznal za vinného a odsúdil ho na odňatie slobody v trvaní jedného roka a šiestich mesiacov.

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že odsúdený muž 20. augusta 2020 zverejnil v rámci sociálnej siete Telegram obrázok Lukašenka, pod ktorý "napísal na adresu prezidenta vymyslené urážky a klebety". Podľa prokuratúry sa muž k svojmu činu priznal a oľutoval ho. Uviedol tiež, že sa nechal ovplyvniť informáciami z rozličných sociálnych sietí.

V Bielorusku vypukli vlani masové protesty po zverejnení výsledkov augustových prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo najvýraznejšiu líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Podľa bieloruskej opozície a západných krajín boli tieto voľby sfalšované.

Bieloruská spravodajská služba KGB 11. februára oznámila, že situácia v krajine je stabilizovaná a protesty sa tam už prakticky viac nekonajú.

V Bielorusku však po voľbách začali vyšetrovanie proti niekoľkým lídrom opozície, ako aj ľuďom, ktorí sa na protestoch rozhodli vystúpiť proti prezidentovi. Koncom júla generálny prokurátor Andrej Šved uviedol, že v priebehu roka, ktorý od volieb uplynul, sa v krajine začalo viac ako 4200 trestných konaní v súvislosti s protestnými akciami. Tieto trestné konania podľa jeho slov súvisia s extrémizmom a terorizmom.