Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Muža obvineného z financovania genocídy v Rwande previezli do Haagu

Dievča prechádza po cintoríne v rwandskej Nyaze 25.novembra 1996. Tu pochovali pozostatky tisícov obetí genocídy z r.1994, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kabugu zatkli v máji tohto roka v Paríži po 25 rokoch na úteku.

Haag 26. októbra (TASR) - Podozrivého z financovania genocídy v Rwande v roku 1994 Féliciena Kabugu previezli z Francúzska do holandského Haagu, kde sa postaví pred Medzinárodný súdny dvor (ICC) v súvislosti s obvineniami z genocídy. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na ICC.

Sudca OSN minulú stredu (21. októbra) rozhodol, že Kabuga, ktorý sa od mája nachádza vo francúzskom väzení, bude pred začiatkom svojho súdneho procesu premiestnený do väznice v Haagu.

Kabugu zatkli v máji tohto roka v Paríži po 25 rokoch na úteku.

Tento podnikateľ a príslušník kmeňa Hutuov je podozrivý z financovania rwandských milícií Hutuov, ktoré počas 100-dňového krviprelievania v roku 1994 zmasakrovali v Rwande približne 800.000 príslušníkov kmeňa Tutsiov i umiernených Hutuov.

Kabugu z genocídy a ďalších zločinov obžaloval ešte v roku 1997 Medzinárodný trestný tribunál pre zločiny páchané v Rwande (ICTR).

Tento tribunál svoju činnosť ukončil v roku 2015 a jeho agendu následne prevzal Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT) v Haagu.