Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Muža poslali na rok do väzenia za zneuctenie židovských hrobov

Na archívnej snímke z 10. novembra 2019 poškodené hroby na židovskom cintoríne v meste Randers v strednom Dánsku. Dánsky súd v piatok 16. októbra 2020 odsúdil 39-ročného muža sympatizujúceho s neonacistami na rok väzenia za zneuctenie židovského cintorína v západnom meste Randers. Foto: TASR/AP

Tridsaťdeväťročný muž, ktorého meno nezverejnili, je vedúcim členom dánskej odnože NMR.

Kodaň 16. októbra (TASR) - Dánsky súd v piatok odsúdil 39-ročného muža sympatizujúceho s neonacistami na rok väzenia za zneuctenie židovského cintorína v meste Randers na západe krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Muža a jeho 28-ročného komplica uznali za vinných zo zneuctenia cintorína a z vandalstva s priťažujúcimi okolnosťami, ale trest za druhý uvedený trestný čin ešte len oznámia.

V novembri 2019 - 81 rokov po Krištáľovej noci, keď nacisti rozbíjali Židmi vlastnené obchody, budovy a synagógy v Nemecku - dvojica mužov v Dánsku zneuctila vyše 80 náhrobkov, pričom niektoré prevrátila a ďalšie pokryla nápismi.

Obaja muži boli uznaní za vinných aj z vandalstva v dvoch iných prípadoch - za pomaľovanie budovy ozdobenej dvoma Dávidovými hviezdami a za umiestnenie samolepiek s logom neonacistickej skupiny Severské hnutie odporu (NMR) na lavičku v parku pomaľovanú farbami dúhy.

"Tieto činy vysielali odkaz, ktorý mal hroziť, urážať alebo ponižovať určité skupiny ľudí pre ich vieru, etnický pôvod či sexuálnu orientáciu," uviedla po verdikte vo vyhlásení prokurátorka Cathrine Brunsgaardová Jacobsenová.

Tridsaťdeväťročný muž, ktorého meno nezverejnili, je vedúcim členom dánskej odnože NMR, dodala prokurátorka.

NMR, ktorá samu seba označuje za "revolučnú národnosocialistickú" organizáciu, založili vo Švédsku v roku 1997 a v súčasnosti funguje vo všetkých severských krajinách.

Najvyšší súd vo Fínsku však organizáciu v septembri zakázal a dospel k rozhodnutiu, že porušuje zákony na ochranu slobody prejavu "šírením nenávistnej rétoriky o prisťahovalcoch, sexuálnych menšinách a Židoch".

V Dánsku stúpol od roku 2017 do roku 2018 počet protisemitských činov o 50 percent, uviedla židovská komunita v roku 2019.

Vo februári 2015 sa stala terčom útoku synagóga v Kodani, zomrel pri tom jeden človek.