Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Múzem bývalého tábora Auschwitz spustilo zbierku na svoje vzdelávanie

Na archívnej snímke budova pri vstupe do bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v Osvienčime Foto: TASR/AP

Komplex Auschwitz-Birkenau každý rok navštevujú viac ako dva milióny ľudí. Múzeum je obzvlášť aktívne na sociálnych sieťach - sleduje ho viac ako milión na Twitteri.

Varšava 3. júna (TASR) - Múzeum bývalého nacistického tábora smrti Auschwitz-Birkenau, ktoré bolo pre pandémiu zatvorené od polovice marca, v stredu zverejnilo výzvu na finančnú pomoc, aby mohlo pokračovať vo svojej misii - ochrane historickej pamäti a vo vzdelávaní. Informoval o tom v stredu denník The Times of Israel.

"Žiadame o finančnú pomoc všetkých, ktorí považujú za potrebné zachovať (historickú) pamäť," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej stránke múzea.

"Rozpočet (múzea) na rok 2020 padol," píše sa v texte. Múzeum síce dostalo mimoriadnu podporu od poľského ministerstva kultúry a medzinárodnej nadácie Auschwitz-Birkenau, ktoré pomôžu udržať pracovné miesta a pokračovať v snahách zachovať zvyšky bývalého koncentračného tábora. V súvislosti s koronakízou mu však chýbajú finančné prostriedky na všetky jeho vzdelávacie, vedecké, redakčné činnosti a na výstavy, preto spustilo finančnú zbierku.

Komplex Auschwitz-Birkenau každý rok navštevujú viac ako dva milióny ľudí. Múzeum je obzvlášť aktívne na sociálnych sieťach - sleduje ho 331.000 ľudí na sociálnej sieti Facebook a viac ako milión na Twitteri.

Múzeum je zatvorené od 12. marca, pre verejnosť bude opäť sprístupnené zrejme až začiatkom júla.

Od roku 1940 do začiatku roku 1945 nacistické Nemecko vyhladilo v tábore Auschwitz-Birkenau asi 1,1 milióna ľudí vrátane jedného milióna židov z rôznych európskych krajín. Tento tábor, v ktorom zomrelo aj okolo 80.000 Poliakov nežidovského pôvodu, 25.000 Rómov a 20.000 sovietskych vojakov, v januári 1945 oslobodila Červená armáda.