Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Múzeum v Postupime vystaví viac ako 100 obrazov od Edvarda Muncha

Na snímke predstavenie novej výstavy s názvom "Edvard Munch: Chvejúca sa zem" v múzeu Barberini v nemeckom Postupime 24. októbra 2023. Foto: TASR/DPA

Edvard Munch (1863-1944) sa preslávil najmä svojím expresionistickým obrazom "Výkrik" (1893), ktorý sa stal jedným z najuznávanejších diel západného výtvarného umenia.

Postupim 25. októbra (TASR) - Múzeum Barberini v nemeckom meste Postupim ležiacom neďaleko Berlína vystaví vyše 110 obrazov od nórskeho umelca Edvarda Muncha. TASR informáciu prevzala z utorkovej správy tlačovej agentúry DPA.

Výstava s názvom "Edvard Munch: Chvejúca sa zem" bude zahŕňať skice, ktoré boli v Nemecku naposledy vystavené pred viac ako 100 rokmi na výstave berlínskej secesie. Témou monumentálnych skíc, ktoré budú vystavené v Múzeu Barberini a majú dĺžku až šesť metrov, je interakcia medzi človekom a prírodou, ako aj skúmanie prírody človekom. Najväčší obraz zobrazuje slnko ako zdroj života.

Výstava potrvá od 18. novembra do 1. apríla 2024.

"V Munchových krajinomaľbách sú zobrazené emócie," vysvetlila riaditeľka múzea Ortrud Westheiderová. Z tohto dôvodu sa podľa nej výstava zameriava na krajinomaľby, v ktorých Munch zobrazil meniacu sa prírodu a vznik života. Často dramatické poveternostné podmienky na jeho obrazoch nadobúdajú v čase klimatických zmien novú aktuálnosť a výbušnosť, dodala Westheiderová.

Paralelne s výstavou v Múzeu Barberini sa v Berlínskej galérii (BG) koná aj Munchova výstava s názvom "Čaro severu", ktorú otvorili 15. septembra a potrvá do 22. januára 2024. Múzeá ponúkajú kombinovanú vstupenku na obe výstavy.

Edvard Munch (1863-1944) sa preslávil najmä svojím expresionistickým obrazom "Výkrik" (1893), ktorý sa stal jedným z najuznávanejších diel západného výtvarného umenia.