Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Muži a ženy v Paname budú môcť z karantény vychádzať v odlišných dňoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V krajine so štyrmi miliónmi obyvateľov bola 25. marca zavedená prísna karanténa.

Panama 31. marca (TASR) - V boji s pandémiou koronavírusu nariadil panamský prezident Laurentino Cortizo v utorok nezvyčajné karanténne opatrenia. Od 1. apríla po dobu 15 dní budú mať ženy aj muži vymedzené odlišné dni v týždni, počas ktorých budú môcť opustiť svoje domovy. Informoval o tom spravodajca britského denníka The Guardian pre Latinskú Ameriku.

Ženy budú mať povolené vyjsť von na nákup potravín či liekov v pondelok, stredu a piatok, muži zase v utorok, štvrtok a sobotu. Povolenie na opustenie bydliska bude platiť na dve hodiny, doplnila agentúra AFP.

"V nedeľu bude musieť každý zostať domova," napísal Cortizo v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter.

Spomínané opatrenia sa nebudú vzťahovať na zamestnancov štátnej služby a ľudí pracujúcich v spoločensky nevyhnutných odvetviach.

"Táto úplná karanténa nie je zavedená pre nič iné, len na ochranu života," povedal podľa AFP na tlačovej konferencii minister pre bezpečnosť Juan Pino.

V krajine so štyrmi miliónmi obyvateľov bola 25. marca zavedená prísna karanténa. Minulý týždeň bolo podľa Pina zadržaných viac ako 2000 ľudí, ktorí ju nedodržiavali.

V Paname bolo doteraz potvrdených 1075 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 27 úmrtí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je hospitalizovaných 43 pacientov. Prvý prípad tam zaznamenali 10. marca.