Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Muži, ktorí zabránili útoku v rýchlovlaku, dostali medailu za odvahu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odvahu cestujúcich, ktorí zneškodnili útočníka, ocenil v noci nadnes aj americký prezident Barack Obama, ako aj jeho francúzsky kolega Francois Hollande.

Paríž 22. augusta (TASR) - Francúzsky premiér Manuel Valls dnes oznámil, že železničná spoločnosť SNCF dá k dispozícii telefónne číslo, na ktorom bude možné upozorniť na neobvyklé situácie na železničných staniciach a vo vlakoch. SNCF okrem toho zvýši počet a viditeľnosť upozornení na ostražitosť cestujúcich na železničných staniciach.

Ako informovala spravodajská televízia BFMTV, ide o reakciu na piatkový útok, ktorý sa odohral v rýchlovlaku Thalys smerujúcom z Amsterdamu do Paríža, pri ktorom útočník ozbrojený strelnými a reznými zbraňami zranil dvoch ľudí.



Bezpečnostné opatrenia vo vlakoch a železničných staniciach dnes v súvislosti s piatkovým útokom posilnilo aj Belgicko, v ktorého hlavnom meste - Bruseli - útočník do vlaku nastúpil.

Prípadom sa zaoberá francúzska aj belgická prokuratúra, keďže predpokladaný útočník do vlaku nastúpil v Bruseli. Podozrivého monitorovali tajné služby Belgicka, Francúzska i Španielska kvôli podozreniu, že je napojený na radikálne islamistické hnutie.



Muž počas predbežného výsluchu po zadržaní v Arrase vo francúzskom departemente Pas-de-Calais odmietol hypotézu, že jeho čin bol teroristický; vyhlásil, že malo ísť o lúpež a vydieranie cestujúcich. Podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu sa však muž prednedávnom do Francúzska vrátil zo Sýrie, kam cestoval cez Turecko.

Útočníka zneškodnili samotní cestujúci - z Británie, USA a Francúzska.

Jedným z nich bol aj britský podnikateľ Chris Norman, ktorý dnes pred novinármi uviedol, že v inkriminovanom čase, keď sa ozvali prvé rany a rozbíjajúce sa sklo, pracoval na počítači.

"Pomyslel som si, že aj tak zomriem, a tak som si povedal, že skúsim ešte aspoň niečo urobiť...," vyhlásil Norman, ktorý priznal, že jeho prvou reakciou bolo skryť sa. Potom si však všimol, že traja spolucestujúci - mladí Američania na dovolenke v Európe - sa už pustili do bitky s útočníkom.



"Došlo mi, že to je naša šanca a šiel som im dozadu (vagóna) pomôcť," vysvetlil pred novinármi pred komisariátom v Arrase, kde v kauze vypovedal.

"Nie som hrdina, to, čo som urobil, je normálne," dodal. Upozornil, že hrdinami sú podľa neho dvaja mladí Američania - Spencer Stone a Alek Skarlatos, ktorí sa do útočníka pustili prví. Podľa Normana je zázrak, že pokus o atentát vo vlaku útočníkovi nevyšiel.

Jedného z Američanov, ktorí útočníka zneškodnili, previezli dnes do nemocnice v Lille. Ide o Spencera Stona, ktorý má rezačom poranený krk a ruku. Druhým z dvoch zranených je Frankoameričan, ktorého identitu úrady nezverejnili a ktorý má strelné zranenie v oblasti pleca a hrudníka. Do nemocnice v Lille ho prepravili vrtuľníkom ešte v piatok večer. Život žiadneho zo zranených nie je ohrozený, ubezpečili francúzske úrady.

Odvahu cestujúcich, ktorí zneškodnili útočníka, ocenil v noci nadnes aj americký prezident Barack Obama, ako aj jeho francúzsky kolega Francois Hollande, britský premiér David Cameron či belgický kráľovský dvor. Hollande sa dnes podľa Elyzejského paláca telefonicky spojil s viacerými cestujúcimi, ktorí zneškodnili útočníka, a poďakoval sa im za prejavenú odvahu. O niekoľko dní sa s nimi stretne aj osobne, uviedla jeho tlačová služba.

Medzičasom mesto Arras štvorici odvážnych mužov udelilo medailu za odvahu. Dnes si ju prevzali Anthony Sadler, Alek Sharlatos a Chris Norman. Stone musel po útoku podstúpiť operáciu prsta v nemocnici.

Kritiku od niektorých cestujúcich však zožala spoločnosť Thalys prevádzkujúca rýchlovlaky.

Najhlasnejšie sa ozval známy francúzsky herec Jean-Hugues Anglade, ktorý vo vlaku cestoval s dvoma deťmi a partnerkou a kritizoval sprievodcov, že neurobili nič pre záchranu cestujúcich, ale naopak - skryli sa v služobnom kupé na začiatku súpravy.

Generálna riaditeľka spoločnosti Agnes Ogierová dnes upozornila, že bezpečnosť vo vlakoch nie je v kompetencii dopravnej spoločnosti. Vyhlásila tiež, že sprievodcovia zalarmovali vlakvedúceho a jeden z nich sa do služobného kupé zamkol aj so skupinou cestujúcich. Podľa Ogierovej vlakový personál kritickú situáciu aj vývoj udalostí po nej zvládol dobre.

Francúzsko sa stále spamätáva zo série útokov, ktoré začiatkom januára spáchala trojica islamistov v redakcii týždenníka Charlie Hebdo a v supermarkete s kóšer tovarom, ale aj z útokov tzv. osamelých vlkov, akým bola napríklad aj explózia v chemickej továrni pri Lyone v júni, ktorej páchateľ svojmu nadriadenému odrezal hlavu a zavesil ju na plot objektu.