Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Mužom odsúdeným za znásilnenie udelil španielsky súd ďalší trest

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Traja z mužov boli vo štvrtok odsúdení na dva roky a 10 mesiacov odňatia slobody za sexuálne obťažovanie 21-ročnej ženy a narušenie jej súkromia.

Madrid 4. júna (TASR) - Súd v španielskej provincii Córdoba udelil vo štvrtok nové tresty odňatia slobody štvorici mužov, ktorých už predtým odsúdili za skupinové znásilnenie. Informovala o tom agentúra AP.

Traja z mužov boli vo štvrtok odsúdení na dva roky a 10 mesiacov odňatia slobody za sexuálne obťažovanie 21-ročnej ženy a narušenie jej súkromia.

Štvrtý muž, ktorý čin nakrúcal na video a zverejnil na sociálnych sieťach, dostal trest odňatia slobody v dĺžke štyri a pol roka. Predmetný videozáznam bol jedným z kľúčových dôkazov obžaloby.

Štvorica členov skupiny, známej po označením La Manada (Svorka), si už odpykáva 15-ročný trest odňatia slobody za skupinové znásilnenie 18-ročného dievčaťa počas slávnosti sv. Fermína v meste Pamplona v júli 2016. Muži sa podľa AFP tohto činu dopustili dva mesiace po prípade obťažovania, za ktorý boli odsúdení vo štvrtok.

Najvyšší súd im i ďalšiemu členovi skupiny tento trest udelil v júni 2019. Zrušil tým verdikt súdu v španielskej provincii Navarra z apríla 2018, ktorý päť členov skupiny uznal za vinných z menej závažného trestného činu pohlavného zneužitia a odsúdil ich na deväť rokov väzenia.

Organizácie za práva žien pôvodný verdikt kritizovali ako príliš mierny.