Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Medzinárodný výbor Červeného kríža nevie poskytnúť pomoc v Mariupole

Na archívnej snímke z 24. marca 2022 dobrovoľník drží dieťa utečenca utekajúceho pred vojnou zo susednej Ukrajiny po tom, čo prekročili hranicu trajektom na hraničnom priechode Isaccea-Orlivka v Rumunsku. Foto: TASR/AP

Morris zároveň zdôraznil, že podľa medzinárodného humanitárneho práva má byť civilistom umožnený odchod z oblasti bojov, avšak nesmú byť k odchodu nútení.

Ženeva/Kyjev 28. marca (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) uviedol, že naďalej nedokáže poskytnúť pomoc ľuďom v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, keďže ruské ani ukrajinské sily stále negarantovali humanitárnym pracovníkom bezpečný prechod. TASR o tom informuje na základe správy britskej stanice BBC.

Hovorca MVČK Matt Morris uviedol, že Rusko a Ukrajina sa musia dohodnúť na evakuačných trasách, zverejniť ich a poskytnúť ľuďom dostatok času na evakuáciu.

Kyjev obviňuje Moskvu z toho, že násilne deportuje tisíce civilistov z Mariupolu do oblastí kontrolovaných Ruskom. Kremeľ poprel akýkoľvek nátlak, avšak potvrdil evakuáciu civilistov za asistencie svojich síl.

MVČK v nedeľu kategoricky poprel, že napomáha k deportáciám ukrajinských občanov do Ruska. Morris zároveň zdôraznil, že podľa medzinárodného humanitárneho práva má byť civilistom umožnený odchod z oblasti bojov, avšak nesmú byť k odchodu nútení.

BBC informuje, že obyvatelia prístavného mesta Mariupol sa už celé týždne ukrývajú v pivniciach. Zároveň čelia nedostatku potravín, vody a liekov.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok informoval, že spolupracuje s Tureckom a Gréckom na spustení "humanitárnej operácie" zameranej na evakuáciu ľudí z obliehaného Mariupolu.