Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Myanmarská junta rozpustila desiatky opozičných strán

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strana NLD už predtým oznámila, že sa do volieb nezaregistruje, pričom vojenskou vládou sľubované hlasovanie označila za podvod.

Nepjito 29. marca (TASR) - Mjanmarská vojenská vláda v stredu rozpustila desiatky opozičných strán vrátane strany zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij, údajne preto, že nedodržali termín registrácie pred voľbami.

Informovala o tom v stredu agentúra AP, podľa ktorej ide o ďalší krok mjanmarskej vlády zameraný na ochromenie politických oponentov.

Národná liga za demokraciu (NLD), vedená Su Ťij, bola jednou zo 40 strán, ktorých rozpustenie bolo nariadené v oficiálnom oznámení volebnej komisie uverejnenom v stredu v štátom kontrolovaných médiách, informuje TASR.

NLD vládla Mjanmarsku s drvivou väčšinou v parlamente v rokoch 2015-2021, než ju zvrhla armáda.

Strana NLD už predtým oznámila, že sa do volieb nezaregistruje, pričom vojenskou vládou sľubované hlasovanie označila za podvod.

Táto politická strana i ďalší kritici tvrdia, že stále nevypísané voľby nebudú slobodné ani spravodlivé - okrem iného aj pre to, že armáda umlčala slobodné médiá a zatkla väčšinu lídrov NLD.

NLD síce dosiahla vo voľbách v novembri 2020 drvivé víťazstvo, ale armáda vo februári 2021 zabránila všetkým zvoleným zákonodarcom, aby sa ujali mandátu v parlamente, a prevzala moc v krajine. Dala pri tom zadržať členov vlády i strany vedenej Su Ťij.

Armáda uviedla, že toto prevzatie moci uskutočnila kvôli masívnym volebným podvodom - nezávislí volební pozorovatelia však nezistili väčšie nezrovnalosti.

Prevzatie moci armádou narazilo na masívny odpor mjanmarskej verejnosti. Po potlačení pokojných demonštrácií silou sa mnohí odporcovia vojenskej vlády chopili zbraní a veľké časti krajiny sa odvtedy zmietajú v ozbrojenom konflikte.

Sedemdesiatosemročná Su Ťij si odpykáva trest odňatia slobody v celkovej dĺžke 33 rokov po tom, ako bola odsúdená v sérii politicky motivovaných trestných stíhaní. Jej stúpenci tvrdia, že obvinenia boli vymyslené, aby jej zabránili pôsobiť v politike.

Kyaw Htwe, predstaviteľ vedenia NLD, v utorok večer pre agentúru AP uviedol, že existencia NLD nezávisí od rozhodnutia armády. NLD bude podľa nej "existovať dovtedy, kým ju budú ľudia podporovať". "Strana bude naďalej plniť povinnosti, ktoré jej zveril ľud," deklaroval Kyaw Htwe v správe pre AP.