Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Cestujete do Austrálie? Vstúpiť môžete s vízami a dvomi dávkami vakcín

Cestujúci prichádzajú na letisko v Melbourne v pondelok 21. februára 2022. Foto: TASR/AP

Za zaočkovanú osobu sa považuje ten, kto absolvoval dve dávky Austráliou uznávaných očkovacích látok.

Bratislava 21. februára (TASR) - Austrália otvára od pondelka svoje hranice. Na jej územie môžu vstúpiť držitelia právoplatných víz, ktorí sú plne zaočkovaní. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informuje na svojom webe.

"Očkovací status alebo zdravotnú výnimku z očkovania sa vyžaduje preukazovať pred odletom v prípade každej osoby staršej ako 12 rokov," uvádza rezort diplomacie. Dopĺňa, že nezaočkované osoby staršie ako 12 rokov si musia vopred žiadať o výnimku na vstup od Komisára Austrálskej hraničnej polície.

Za zaočkovanú osobu sa považuje ten, kto absolvoval dve dávky Austráliou uznávaných očkovacích látok. Musia byť od seba vzdialené minimálne 14 dní a pri vstupe do Austrálie musí byť človek zaočkovaný minimálne sedem dní, tvrdí ministerstvo.

MZEVZ uvádza, že pred odletom je potrebné vyplniť aj online formulár Digital Passenger Declaration. Ďalej je potrebné preukázať sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Turisti majú podľa rezortu rešpektovať podmienky vstupu spojené s karanténou alebo povinnosťou ďalšieho testovania po prílete tak, ako ich majú stanovené jednotlivé štáty federácie Austrálie podľa miesta príchodu.