Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ministri Bukureštskej deviatky budú vo štvrtok zasadať v Bratislave

Na snímke slovenská vlajka a Bratislavský hrad, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Diskutovať sa má aj o koncepte posilnenej stálej prítomnosti NATO na východnej hranici postavený na ôsmich bojových skupinách od Baltského po Čierne more.

Bratislava 30. marca (TASR) - Slovensko bude vo štvrtok (31. 3.) hostiť neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí východného krídla NATO, platformy známej ako Bukureštská deviatka (B9). Diskusia sa má zamerať na posilnenie obrany Aliancie a jej východného krídla v čase pokračujúcich vojenských útokov Ruska na Ukrajine. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Slovensko bude so spojencami diskutovať, ako pokračovať a ďalej posilniť našu všestrannú pomoc Ukrajine, vrátane vojenskej pomoci," priblížil rezort. Súčasťou B9 sú okrem Slovenska aj Bulharsko, Česko, Estónsko, Poľsko, Rumunsko, Maďarsko, Litva a Lotyšsko.

Diskutovať sa má aj o koncepte posilnenej stálej prítomnosti NATO na východnej hranici postavený na ôsmich bojových skupinách od Baltského po Čierne more, z ktorých jedna sa práve vytvára na Slovensku.

Na zasadnutí sa zúčastnia aj zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoană, námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Karen Donfried a cez videopríhovor sa pripojí aj minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba.