Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pre vstup do Rakúska budú musieť nezaočkovaní predložiť PCR test

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre pendlerov bude platiť tzv. pravidlo "3G", teda povinnosť predložiť potvrdenie o očkovaní, o prekonaní ochorenia alebo negatívny výsledok testu.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Rakúsko od pondelka (22. 11.) sprísňuje podmienky vstupu do krajiny pre neočkovaných. Po novom sa cestujúci, s výnimkou pendlerov, budú musieť preukázať negatívnym výsledkom PCR testu proti ochoreniu COVID-19. Antigénový test ani test na protilátky už uznávaný nebude. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí na svojom webe.

Pre pendlerov bude platiť tzv. pravidlo "3G", teda povinnosť predložiť potvrdenie o očkovaní, o prekonaní ochorenia alebo negatívny výsledok testu. Môže ísť o PCR test nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test nie starší ako 24 hodín. Antigénové samotesty akceptované nebudú.

"Netreba tiež zabúdať na to, že tak ako (vnútroštátne) v celom Rakúsku, bude aj pri vstupe do krajiny skrátená platnosť očkovacích preukazov z jedného roka na deväť mesiacov (270 dní). Pre toto opatrenie však platí prechodná lehota do 6. decembra," doplnil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus.