Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Rezort zahraničných vecí: Situácia s požiarmi v Grécku sa zlepšila

Na archívnej satelitnej snímke zverejnenej Maxar Technologies lesné požiare na gréckom ostrove Korfu. Foto: TASR/AP

V prípade, ak sa slovenskí občania budú nachádzať v zasiahnutých oblastiach, MZVEZ SR odporúča striktne sa riadiť pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Situácia s požiarmi v Grécku sa od nedele (30. 7.) javí oproti minulému týždňu stabilizovaná. Väčšinu požiarov sa podarilo uhasiť a najväčšie ohniská majú hasiči pod kontrolou. Nie je však vylúčené, že v súvislosti s poveternostnými podmienkami budú vznikať nové zdroje požiarov. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR o tom informuje na webe.

Rezort preto naďalej odporúča vyhýbať sa pobytom v nebezpečných oblastiach. Varuje, že požiare môžu mať za následok výpadky elektrickej energie, vody, zlú kvalitu ovzdušia, ale aj uzávery ciest. "V prípade vzniku nebezpečenstva koordinujú evakuáciu turistov z postihnutých oblastí orgány civilnej ochrany Grécka," dodal rezort.

V prípade, ak sa slovenskí občania budú nachádzať v zasiahnutých oblastiach, MZVEZ odporúča striktne sa riadiť pokynmi miestnych úradov, bezpečnostných a záchranných zložiek. "Občanom, ktorí sa ocitnú na postihnutých územiach v rámci organizovanej turistiky (zájazdy prostredníctvom cestovných kancelárií), odporúčame kontaktovať delegátov cestovných kancelárií alebo priamo cestovné kancelárie," podotklo ministerstvo.

Zároveň radí, aby sa Slováci pred cestou do zahraničia registrovali na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka. V prípade núdze zároveň môžu kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Aténach.