Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na 11 miestach v Česku sa súbežne s voľbami konali i referendá

Na snímke volička so psom hlasuje v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky 13. januára 2023 vo volebnej miestnosti v českej obci Průhonice. Foto: TASR/AP

Obyvatelia mesta Kladno hlasovali o úplnom zákaze výherných automatov v meste. Zúčastnilo sa však iba 27 percent voličov.

Praha 15. januára (TASR) - Na 11 miestach v Českej republike sa zároveň s prvým kolom prezidentských volieb (13. a 14. januára) uskutočnili referendá. V obciach v Libereckom a Plzenskom kraji obyvatelia rozhodli, že nechcú veterné elektrárne, v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji sa zase ľudia postavili proti stavbe haly.

TASR o tom informuje v nedeľu s odvolaním sa na webovú stránku televíznej stanice Nova a spravodajského servera iDNES.cz.

V Karlových Varoch voliči rozhodovali o obnove Vřídelní kolonády. Hoci za obnovu stavby zo 70. rokov 20. storočia hlasovalo najviac ľudí, referendum nie je platné z dôvodu nízkej účasti.

Obyvatelia mesta Kladno zase hlasovali o úplnom zákaze výherných automatov v meste. Zúčastnilo sa však iba 27 percent voličov. Hazard teda v meste zostane, približuje spravodajský server tn.nova.cz.

V obci Horní Bludovice v okrese Karviná sa referendum týkalo stavby haly, v ktorej sa mali vyrábať a sterilizovať zdravotnícke materiály. Voliči ju svojimi hlasmi zamietli.

V obci Dudín v okrese Jihlava drvivá väčšina ľudí chce domov pre seniorov. V obci Horní Řasnici v Libereckom kraji vyšlo hlasovanie tesne - ľudia nechcú za svojimi domami veterné elektrárne. Rovnako sa rozhodli ľudia aj v obci Ptenín v Plzenskom kraji.