Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Na aténskej Akropole postavia prístrešky a turistom budú rozdávať vodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Niektoré vonkajšie archeologické lokality budú v závislosti od konkrétnych podmienok v priebehu najväčších denných horúčav zatvorené.

Atény 10. júla (TASR) - Grécke ministerstvo kultúry v pondelok informovalo, že v najbližších dňoch dá postaviť tieniace prístrešky na aténskej Akropole a jej návštevníkom budú rozdávať vodu zadarmo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ministerstvo týmito opatreniami reaguje na prvé tohtoročné varovanie pred vysokými teplotami, ktoré vydala grécka meteorologická služby EMY. Grécko od stredy zasiahne šesťdňová vlna horúčav, pričom koncom týždňa budú teploty dosahovať až 43 stupňov Celzia.

Niektoré vonkajšie archeologické lokality budú v závislosti od konkrétnych podmienok v priebehu najväčších denných horúčav zatvorené.

Ministerka kultúry Lina Mendoniová tento týždeň oznámila, že hľadá spôsoby, ako vyriešiť problém dlhých radov čakajúcich turistov pred aténskou Akropolou, ktorá je najviac navštevovanou lokalitou v Grécku. Počet jej návštevníkov sa v porovnaní s rokom 2019 zvýšil o 80 percent.

Už v priebehu júla by sa mal na tejto pamiatke začať zavádzať systém, ktorý by pomohol rozložiť nápor turistov rovnomernejšie počas celého dňa.

Podľa údajov gréckeho štatistického úradu Elstat takmer 2500-ročnú Akropolu vlani navštívili vyše tri milióny ľudí, čo je skoro o dva milióny viac v porovnaní s pandemickým rokom 2021.