Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na Barbadose sa konali predčasné parlamentné voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento karibský ostrovný štát sa 30. novembra 2021 úderom polnoci miestneho času oficiálne stal republikou a prestal uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. ako svoju najvyššiu predstaviteľku.

Bridgetown 20. januára (TASR) - Na Barbadose sa v stredu konali predčasné parlamentné voľby, informovala agentúra AP.

Tento karibský ostrovný štát sa vlani v novembri oficiálne stal republikou. Voliť môže viac ako 266.000 z jeho viac ako 300.000 obyvateľov.

Barbadoská Labouristická strana (BLP) premiérky Mii Mottleyovej sa v hlasovaní usiluje o zisk druhého obdobia pri moci po sebe. Mottleyová sa v roku 2018 stala prvou ženou na poste premiéra.

Vedúci predstavitelia opozície Mottleyovú kritizovali za to, že predčasné voľby vypísala viac ako rok pred tým, ako sa mali pôvodne konať. Zároveň ju obvinili z pokusu o posilnenie svojej moci, píše AP. Premiérka tieto obvinenia odmietla.

Mottleyová sľúbila, že v prípade víťazstva sa jej strana zameria na viaceré záležitosti vrátane finančného zabezpečenia, výživy, obnoviteľných zdrojov energie a bývania.

Barbados je jednou z najbohatších krajín v oblasti Karibiku, jej hospodárstvo je však ovplyvnené pandémiou koronavírusu, píše AP.

Tento karibský ostrovný štát sa 30. novembra 2021 úderom polnoci miestneho času oficiálne stal republikou a prestal uznávať britskú kráľovnú Alžbetu II. ako svoju najvyššiu predstaviteľku. Prezidentkou sa stala dovtedajšia generálna guvernérka Sandra Masonová.

Dolná komora barbadoského parlamentu má 30 poslancov, ktorých si občania volia priamo. Členov hornej komory - Senátu - menuje prezident krajiny.