Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na bazilike Sagrada Familia rozsvietili novú vežu Panny Márie

Na archívnej snímke Chrám svätej rodiny (Sagrada Familia) v Barcelone. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak pri príležitosti dokončenia tejto veže.

Barcelona 8. decembra (TASR) - Na bazilike Sagrada Familia v Barcelone rozsvietili v stredu večer novú vežu Panny Márie. Stalo sa tak pri príležitosti dokončenia tejto veže. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník El Periódico de Catalunya.

Svetlá vrátane hviezdy na vrchole veže sa rozsvietili o 19.50 h miestneho času. Pred rozsvietením sa ľuďom zhromaždeným okolo chrámu prostredníctvom videoposolstva prihovoril pápež František. Ten odovzdal špeciálny pozdrav pre "tých najbiednejších v tomto meste, pre chorých, starých, ľudí postihnutých pandémiou ochorenia COVID-19" a ďalších ľudí v ťažkostiach.

V stredu popoludní sa v bazilike konala aj svätá omša. Katolícki veriaci vo svete slávia v stredu 8. decembra prikázaný sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie.

Starostka Barcelony Ada Colauová na slávnostnom rozsvietení hviezdy nebola prítomná. Zúčastnili sa však na ňom ďalší predstavitelia mestského zastupiteľstva i katalánskej vlády.

Veža Panny Márie s výškou 138 metrov má byť druhou najvyššou z plánovaných 18 veží tejto stavby. Prekoná ju veža Ježiša Krista s výškou viac ako 172 metrov, ktorá však ešte nie je dokončená.

Chrám Sagrada Familia navrhol španielsky architekt Antoni Gaudí. Výstavba sa začala v roku 1882 a v čase Gaudího úmrtia v roku 1926 bol chrám dokončený sotva do štvrtiny.

Projekt mal byť hotový do roku 2026, do storočnice Gaudího úmrtia. Výstavba však bola prerušená z dôvodu pandémie koronavírusu, píše El Periódico de Catalunya.

Sagrada Familia sa dostala v roku 2005 na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.