Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na Bidenovú inauguráciu prídu aj exprezidenti, platiť budú opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre pandémiu koronavírusu bude počas inaugurácie platiť množstvo bezpečnostných opatrení. Účastníci budú medzi sebou musieť dodržiavať bezpečné rozstupy a mať rúška.

Washington 20. januára (TASR) - Inaugurácia nového prezidenta Spojených štátov amerických Joea Bidena sa bude v dôsledku koronavírusovej pandémie konať bez účasti tisícok divákov a pre obavy z možných násilností podporovateľov odchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa aj za prísnych bezpečnostných opatrení. Na ceremónii sa však napriek tomu zúčastní niekoľko bývalých prezidentov, väčšina kongresmanov či sudcovia Najvyššieho súdu, konštatujú televízia NBC News či agentúra AP.

Na Bidenovej inaugurácii sa zúčastnia exprezidenti USA Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton, takisto ako aj bývalé prvé dámy Michelle Obamová, Laura Bushová a Hillary Clintonová. Príde i odchádzajúci viceprezident Mike Pence.

Naopak Jimmy Carter, najstarší žijúci bývalý prezident USA, ani jeho manželka Rosalynn Carterová sa prvýkrát od roku 1977, keď zložil sľub, na inaugurácii nezúčastnia. Bidenovi však zaželali "všetko dobré". Ako už vopred avizoval, na inaugurácii demokrata Bidena sa nezúčastní ani odchádzajúci prezident Donald Trump, ktorého Biden porazil vo voľbách konaných 3. novembra. Trump sa tak stane piatym americkým prezidentom, ktorý nebude prítomný na prísahe svojho nástupcu.

Pre pandémiu koronavírusu bude počas inaugurácie platiť množstvo bezpečnostných opatrení. Účastníci budú medzi sebou musieť dodržiavať bezpečné rozstupy a mať rúška.

Pandémia viedla výbor amerického Kongresu, ktorý má na starosti prípravu prezidentskej prísahy, k výraznému zníženiu počtu pozvaných hostí. Výbor zvyčajne vydá členom Kongresu 200.000 vstupeniek, tento rok však každý zákonodarca dostal dve. Výbor uviedol, že počet účastníkov bude približne rovnaký, ako v Kapitole pri každoročnom prejave amerického prezidenta o stave Únie, čo predstavuje približne 1000 ľudí. Konať sa nebude ani tradičný slávnostný obed. Inauguračné bály a sprievody tento rok nahradia virtuálne podujatia.

Na bezpečnosť počas inauguračnej ceremónie bude dohliadať približne 25.000 príslušníkov Národnej gardy, ktorá je súčasťou záloh ozbrojených síl USA. Okolo Kapitolu boli rozmiestnené bariéry a uzavreté boli i mnohé okolité ulice.

Úrady uzavreli aj park National Mall, odkiaľ inauguráciu zvyčajne sledujú tisíce ľudí. Dve skupiny demonštrantov, ktorým úrady povolili protestné zhromaždenia, súhlasili s ich organizáciou na iných miestach v okolí. Účastníci týchto demonštrácií budú podrobení prehliadke.

Slávnostná inaugurácia začne v stredu na poludnie miestneho času (18.00 h SEČ).