Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na Cypre bude špeciálna jednotka USA pre prípad evakuácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času rakety na dve základne v provinciách Anbár a Arbíl.

Nikózia 8. januára (TASR) - Cyprus v stredu oznámil, že prijal žiadosť Spojených štátov o umiestnenie jednotky rýchleho nasadenia na ostrove v prípade potreby evakuácie amerických diplomatických pracovníkov alebo civilistov z Blízkeho východu v dôsledku eskalujúceho napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi. S odvolaním sa na cyperskú vládu o tom informovala agentúra AFP.

Cyprus "udelil súhlas s dočasným umiestnením jednotky rýchleho nasadenia na Cypre, ktorej úlohou bude evakuovať diplomatické misie USA do regiónu a v prípade potreby aj občanov USA", povedal hovorca vlády Kyriacos Koushos.

Zdôraznil, že žiadosť bola prijatá "výlučne na humanitárne operácie".

Iránske revolučné gardy vypálili v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času rakety na dve základne v provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Boli odvetou za minulotýždňové zabitie iránskeho generála americkou armádou.