Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na Cypre sa konajú prezidentské voľby; favoritom je N. Christodulidis

Na snímke prezidentský kandidát Nikos Christodulidis po volebnom akte v prezidentských voľbách na Cypre v Geroskipou 5. februára 2023. Foto: TASR/AP

O funkciu najvyššieho cyperského predstaviteľa sa uchádza dovedna 14 kandidátov, z nich dve ženy. Víťaz potrebuje získať 50 percent plus jeden hlas.

Nikózia 5. februára (TASR) - V tesnom súboji medzi tromi vedúcimi kandidátmi volia v nedeľu občania Cypru v priamom hlasovaní prezidenta republiky. Voliči sa pri svojom výbere zameriavajú viac na otázky korupcie a ekonomiky než na problematiku už dlhodobého rozdelenia svojej ostrovnej krajiny na grécku a tureckú časť, analyzuje agentúra AFP.

Favoritom volieb je niekdajší minister zahraničných vecí Nikos Christodulidis. Ak ani jeden kandidát nezíska absolútnu väčšinu hlasov, o týždeň, 12. februára, sa uskutoční druhé kolo.

O funkciu najvyššieho cyperského predstaviteľa sa uchádza dovedna 14 kandidátov, z nich dve ženy. Víťaz potrebuje získať 50 percent plus jeden hlas.

Súčasným prezidentom je Nikos Anastasiadis, ktorý je hlavou štátu už druhé funkčné obdobie. Prvýkrát sa prezidentom stal v roku 2013 a po druhý raz v roku 2018. Cyperská ústava mu však už tretíkrát kandidovať nedovoľuje.

Volebné miestnosti sa otvorili o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ). Na pravé poludnie sa hlasovanie preruší hodinovou prestávkou a volebné miestnosti sa zatvoria večer o 18.00 h (17.00 h SEČ).

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že úplnú váčšinu nezíska v prvom kole ani jeden kandidát, a tak bude potrebné aj druhé kolo.

Favoritom prezidentských volieb je 49-ročný Nikos Christodulidis, šéf cyperskej diplomacie v rokoch 2018–2022. Vedie síce výrazne, avšak nie až natoľko, aby dokázal vyhrať už v prvom kole, domnievajú sa politickí analytici.

V druhom kole bude Christodulidis pravdepodobne bojovať o prvenstvo s dvoma kandidátmi. Prvým je Andreas Mavrojiannis, 66-ročný technokrat podporovaný komunistickou stranou AKEL. Tretím favorizovaným kandidátom je 61-ročný Averof Neofytu, líder vládnych konzervatívcov, strany DISY.

Najnovší prieskum verejnej mienky, uskutočnený štátnou rozhlasovou a televíznou stanicou CyBC 27. januára, dáva Christodulidisovi 26,5 percenta, Neofytovi 22,5 percenta a Mavrojiannisovi 21 percent.

Mnohí analytici sa domnievajú, že z volieb nakoniec aj tak vyjde víťazne Christodulidis, ktorý pôsobil v oboch Anastasiadisových štátnych administratívach.