Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Na Cypre sa začalo druhé kolo prezidentských volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Volebné miestnosti sa zatvoria o 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ). Predbežné oficiálne výsledky sa očakávajú už večer.

Atény 12. februára (TASR) - Na Cypre sa v nedeľu o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ) začalo druhé kolo prezidentských volieb, informovala agentúra DPA.

Podľa prieskumov verejnej mienky favoritom na víťazstvo je bývalý minister zahraničných vecí Nikos Christodulidis (49), ktorý minulú nedeľu - v prvom kole volieb - získal 32 percent hlasov.

Do druhého kola postúpil aj 66-ročný technokrat podporovaný komunistickou stranou AKEL Andreas Mavrojiannis, ktorého podporilo 29,76 percenta voličov.

Súčasný prezident Nikos Anastasiadis je hlavou štátu už druhé funkčné obdobie, takže podľa ústavy už kandidovať nemôže.

Volebné miestnosti sa zatvoria o 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ). Predbežné oficiálne výsledky sa očakávajú už večer.

Vo voľbách je oprávnených hlasovať približne 560.000 ľudí. Hlasuje sa len v južnej časti rozdeleného ostrova - obyvatelia zo severu sa na nich nezúčastňujú.

Cyprus je rozdelený na dve časti od roku 1974. Turecká armáda vtedy obsadila sever ostrova po tom, čo grécko-cyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov k Grécku.

V minulosti sa konali mnohé rokovania sprostredkované OSN, ktorých cieľom bolo prekonať toto rozdelenie - boli však neúspešné.

Cyprus je členským štátom EÚ od roku 2004, ale právo EÚ sa uplatňuje len na juhu ostrova.