Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na darcovskej konferencii pre Ukrajinu sa vyzbieralo 6,5 mld. dolárov

Na snímke európski lídri počas medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu 5. mája 2022 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Varšava 5. mája (TASR) - Na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorú organizujú spoločne Poľsko a Švédsko, sa vo štvrtok vyzbieralo 6,5 miliardy amerických dolárov. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Podľa Morawieckeho, ktorého citovala poľská agentúra PAP, Ukrajina potrebuje každý deň 12 ton humanitárnej pomoci, pričom jej potreby zahraničie v súčasnosti napĺňa iba do jednej štvrtiny.

"Potrebujeme viac prostriedkov na potraviny a hygienické pomôcky," zdôraznil Morawiecki.

Krajiny ako Fínsko, ČR, Chorvátsko a ďalšie prisľúbili dary v hodnote niekoľkých miliónov dolárov. Celkovo 200 miliónov dolárov hodlá dať na pomoc vysídlencom na Ukrajine aj Európska komisia, uvádza agentúra Reuters.
Sprava švédska premiérka Magdalena Anderssonová, predseda Európskej rady Charles Michel a poľský premiér Mateusz Morawiecki počas medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu 5. mája 2022 vo Varšave.
Foto: TASR/AP

Na medzinárodnú darcovskú konferenciu na Národnom štadióne vo Varšave pricestovali desiatky politikov, ale aj zástupcov firiem a finančných inštitúcií z celého sveta. Vystúpil na nej aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý situáciu na Ukrajine označil za "nie krízu, ale brutálnu vojnu".

"Demokratický svet chápe, ako je dôležité, aby ste dostali všetko, čo (v boji proti Rusku) potrebujete," dodal Heger. Podľa predsedu slovenskej vlády sa na Ukrajine píše história.

Konferencia má byť začiatkom série akcií zameraných na pomoc vojnou zmietanej Ukrajine v najbližších mesiacoch.