Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Na darknete zlikvidovali platformu, ktorá ponúkala drogy či kyberútoky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Vyšetrovateľom sa v stredu podarilo zaistiť servery tejto platformy zvanej Nemesis Market v Nemecku aj Litve, ako aj skonfiškovať kryptomeny v hodnote 94.000 eur.

Berlín 21. marca (TASR) - Nemecké úrady vo štvrtok oznámili, že zlikvidovali rozsiahlu internetovú platformu, ktorá užívateľom tzv. darknetu ponúkala drogy, ako aj služby z oblasti kybernetickej kriminality či napríklad podvodne získané údaje o kreditných kartách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Vyšetrovateľom sa v stredu podarilo zaistiť servery tejto platformy zvanej Nemesis Market v Nemecku aj Litve, ako aj skonfiškovať kryptomeny v hodnote 94.000 eur, oznámili v spoločnom vyhlásení nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) a frankfurtská prokuratúra. Ku konfiškácii došlo po vyšetrovaní v spolupráci s americkými úradmi vrátane Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), protidrogového úradu (DEA) a federálneho daňového úradu (IRS).

Platforma fungovala na tzv. darknete, ktorý je ťažšie prístupný a užívateľom poskytuje väčšiu anonymitu. Vznikla v roku 2021 a podľa nemeckých úradov na nej figurovalo viac ako 150.000 používateľských účtov a vyše 1100 predajcov, z ktorých zhruba pätina bola z Nemecka a zvyšok z celého sveta. Dali sa prostredníctvom nej získať drogy, podvodne získané údaje aj tovary, či zaobstarať služby v oblasti počítačovej kriminality vrátane ransomvéru, phishingu či napríklad tzv. DDoS útokov.