Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na Deň Európy predstavia záverečnú správu CoFoE

Na archívnej snímke z 3. novembra 2020 vlajka Európskej únie. Foto: TASR/AP

Väčšina europoslancov hlasovala za prepracovanie niektorých častí základných zmlúv s cieľom posilniť demokraciu eurobloku. T

Brusel/Štrasburg 6. mája (TASR) - V pondelok 9. mája, na Deň Európy, traja spolupredsedovia Výkonnej rady Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) predstavia záverečnú správu z konferencie predstaviteľom inštitúcií EÚ. Stane sa tak počas ceremónie v Európskom parlamente (EP) v Štrasburgu. Medzitým EP tento týždeň vyzval na revíziu základných zmlúv o fungovaní EÚ v súlade s požiadavkou skupiny občanov v rámci konferencie. TASR prináša týždenný súhrn udalostí okolo CoFoE.

Väčšina europoslancov hlasovala za prepracovanie niektorých častí základných zmlúv s cieľom posilniť demokraciu eurobloku. Toto uznesenie EP je však iba odporúčaním a akékoľvek zmeny by museli byť jednohlasne schválené všetkými 27 členskými štátmi EÚ.

Plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy cez uplynulý víkend prijatím záverečných návrhov ukončilo svoju činnosť. Delegácia Európskeho parlamentu návrhy pléna CoFoE podporila a oznámila úmysel naštartovať reformy EÚ. Na záverečnom plenárnom zasadnutí bola dosiahnutá dohoda vo forme konsenzu na konečných odporúčaniach.

Plénum nakoniec prijalo 49 návrhov zahŕňajúcich viac ako 300 opatrení na ich dosiahnutie v rámci deviatich širších tematických oblastí. Účastníci plenárky vychádzali zo 178 odporúčaní vnútroštátnych panelových diskusií a podujatí a štyroch tematických európskych občianskych panelov, ako aj zo 43.734 príspevkov k 16.274 nápadom, ktoré boli zaznamenané na viacjazyčnej digitálnej platforme.