Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na fotografiách nevyplácajú ľuďom v Minsku peniaze, aby protestovali

Stovky používateľov Facebooku zdieľali príspevok, podľa ktorého mal Západ platiť demonštrantom v Bielorusku, aby protestovali proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Ide však o dezinformáciu, ľudia na fotografiách medzi sebou vyberali peniaze na zakúpenie zvukovej aparatúry pre ďalšie demonštrácie. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Protesty v Bielorusku vypukli po prezidentských voľbách 9. augusta 2020, po ktorých úradujúci prezident Lukašenko vyhlásil, že získal viac ako 80 percent hlasov.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Stovky používateľov Facebooku zdieľali príspevok, podľa ktorého mal Západ platiť demonštrantom v Bielorusku, aby protestovali proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Ide však o dezinformáciu, ľudia na fotografiách medzi sebou vyberali peniaze na zakúpenie zvukovej aparatúry pre ďalšie demonštrácie. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Príspevok, ktorý 26. augusta uverejnila stránka Sila pravdy, obsahoval fotografie ľudí na demonštrácii s rukami plnými bankoviek. V popise fotografií sa tvrdilo: "Takto sa robia majdany podporované západom. Vyplácanie financií demonštrantom priamo na námestí Nezávislosti v Minsku 23.8.2020."

Protesty v Bielorusku vypukli po prezidentských voľbách 9. augusta 2020, po ktorých úradujúci prezident Lukašenko vyhlásil, že získal viac ako 80 percent hlasov. Vlna protestov sa zintenzívnila potom, čo bola opozičná kandidátka Svetlana Cichanovská prinútená odísť do Litvy. Demonštrácie pokračovali aj napriek hromadnému zatýkaniu a len v Minsku vyšli podľa agentúry AFP do ulíc 23. augusta desaťtisíce ľudí.

Tímu AFP Fakty sa pomocou reverzného vyhľadávania podarilo zistiť, že fotografie nepochádzajú z Minska, ale z mesta Grodno na západe Bieloruska. Rovnako oblečení ľudia ako v zavádzajúcom facebookovom príspevku sa nachádzajú aj na snímkach v reportáži bieloruskej mutácie Rádia Slobodná Európa (RFE/RL). Na oboch fotografiách je vidno ženu s červenou kabelkou a mladšieho muža v bielom tričku so šiltovkou a slnečnými okuliarmi.

Pravda nie je ani to, že demonštranti dostávajú zaplatené za to, aby demonštrovali. Naopak, peniaze zbierali organizátori protestov od ľudí, a to na nákup zvukovej aparatúry za účelom lepšej organizácie budúcich zhromaždení. Je to zrejmé aj z krátkeho videa, ktoré RFE/RL zverejnilo na Facebooku.

Reportér RFE/RL Matthew Luxmoore na Twitteri uviedol, že na fotografiách sú "demonštranti počítajúci peniaze vybrané na vybavenie pre novinárov." Tieto fotografie boli podľa neho vytrhnuté z kontextu a zdieľané na sociálnej sieti Telegram, kde boli použité k podpore Lukašenkových tvrdení o financovaní protestov Západom.

Na slovenskom Facebooku šíril túto dezinformáciu aj profil Ma Lian, ktorý patrí Mariánovi Farkašovi, slovenskému členovi Nočných vlkov - motorkárskeho klubu podporujúceho ruského prezidenta Vladimira Putina. Upozornili na to používatelia Facebooku, ale aj novinár Vladimír Šnídl alebo známa satirická stránka Zomri. Farkašov príspevok, ktorý medzičasom zdieľali stovky ľudí, bol následne vymazaný.