Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Na Haiti prepustili dvoch zo 17 unesených misionárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Dieu Nalio Chery

Haiti, najchudobnejší štát západnej pologule, opäť zápasí s rastúcim počtom únosov po tom, čo haitského prezidenta Jovenela Mosa v júli zastrelili v jeho súkromnej rezidencii.

Port-au-Prince 22. novembra (TASR) - Dvoch ľudí zo skupiny 16 amerických a jedného kanadského misionára, ktorých v októbri uniesol gang na Haiti, prepustili v nedeľu na slobodu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Obaja misionári sú "v bezpečí, majú dobrú náladu a je o nich postarané," oznámilo v nedeľu kresťanské zoskupenie Christian Aid Ministries so sídlom v americkom štáte Ohio, ku ktorému prepustená dvojica patrí. Organizácia tiež uviedla, že nemôže zverejniť mená prepustených ani ďalšie informácie – napríklad prečo ich únoscovia oslobodili.

Prepustenie dvojice rukojemníkov potvrdil agentúre AP aj hovorca haitskej polície Gary Desrosiers. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý haitským úradom s oslobodením zajatcov pomáhal, však túto informáciu odmietol komentovať.

Misionárov uniesli 16. októbra cestou zo sirotinca nachádzajúceho sa medzi hlavným mestom Haiti a štátnymi hranicami s Dominikánskou republikou, keď boli na výlete organizovanom zoskupením Christian Aid Ministries. To dávnejšie spresnilo, že medzi unesenými misionármi je sedem žien, päť mužov a päť detí.

Šéf gangu, ktorý misionárov uniesol, sa vo videu zverejnenom v októbri vyhrážal ich zabitím v prípade, že za nich nedostane požadované výkupné. Vyhrážal sa i haitskému premiérovi Arielovi Henrymu a šéfovi polície Leonovi Charlesovi. Unesení misionári sa na videu neobjavili.

Haitské úrady predtým informovali, že gang požaduje výkupné milión dolárov za každého uneseného, hoci nebolo bezprostredne známe, či sa toto výkupné vzťahuje aj na päť detí – vrátane jedného batoľaťa –, ktoré sú medzi unesenými.

Haiti, najchudobnejší štát západnej pologule, opäť zápasí s rastúcim počtom únosov po tom, čo haitského prezidenta Jovenela Mosa v júli zastrelili v jeho súkromnej rezidencii. K zhoršeniu situácie prispelo aj zemetrasenie, ktoré v auguste pripravilo o život viac než 2200 ľudí. Zločinecké gangy navyše ovládajú veľké časti haitského hlavného mesta Port-au-Prince.

USA nedávno vyzvali svojich občanov nachádzajúcich sa na Haiti, aby túto krajinu opustili. Na Haiti sú totiž obmedzené dodávky pohonných hmôt, ktoré blokujú miestne gangy. Stiahnutie väčšiny pracovníkov zo svojho veľvyslanectva na Haiti v piatok oznámila aj Kanada. Ako pripomína AP, nedostatok pohonných hmôt tiež prinútil nemocnice odmietať pacientov a ochromil verejnú dopravu, pričom zatvorené sú aj niektoré školy a podniky skrátili zamestnancom pracovný čas.