Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na hladine rieky Drina v Bosne pláva obrovské množstvo odpadu

Na snímke odpad na hladine rieky Drina na východe Bosny a Hercegoviny 20. januára 2023. Foto: TASR/AP

Tony odpadu pochádzajú z množstva nelegálnych skládok pri rieke a jej prítokoch alebo priamo z jej koryta.

SARAJEVO 23. januára (TASR) — Na hladine rieky Drina na východe Bosny a Hercegoviny sa v uplynulom týždni nahromadilo obrovské množstvo odpadu. Zachytila ho bezpečnostná bariéra pred elektrárenským múrom vodnej elektrárne Višegrad. TASR informuje podľa gentúry AP.

Tony odpadu pochádzajú z množstva nelegálnych skládok pri rieke a jej prítokoch alebo priamo z jej koryta. Výdatné dažde a nezvyčajne teplé počasie v minulom týždni spôsobili na mnohých riekach a potokoch v Bosne, Srbsku a Čiernej Hore lokálne záplavy. Po víkendovom ochladení teploty klesli a dážď sa zmenil na sneh.

"V posledných dňoch sme mali veľa zrážok a prívalových povodní a obrovský prílev vody z (prítokov Driny v) Čiernej Hore, ktorý už, našťastie, ustupuje,“ povedal aktivista Dejan Furtula z environmentálnej skupiny Eko Centar Višegrad.

"Bohužiaľ, obrovský prílev odpadu neprestal," dodal. Podľa jeho odhadov sa za bariérou na rieke Drina nahromadilo asi 10.000 kubických metrov odpadu. Tvoria ho plastové fľaše, hrdzavé sudy, pneumatiky, domáce spotrebiče, či naplavené drevo. Jeho odstraňovanie potrvá v priemere až šesť mesiacov a skončí na mestskej skládke vo Višegrade, ktorá podľa Furtula nemá primeranú kapacitu ani na vlastný komunálny odpad.

"Požiare na (mestskej) skládke stále horia," povedal a nazval tamojšie podmienky "nielen obrovským environmentálnym a zdravotným rizikom, ale aj veľkou hanbou pre nás všetkých".

Táto časť Balkánu za zvyškom Európy zaostáva nielen v hospodárskych ukazovateľoch, ale aj pri ochrane životného prostredia.

Niektoré prítoky rieky Sáva sú známe pre svoju smaragdovozelenú farbu a úchvatné scenérie. Mimo "sezóny odpadkov" je úsek pozdĺž hranice medzi Bosnou a Srbskom obľúbený medzi vodákmi.