Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

S nelegálnymi migrantmi má na litovských hraniciach pomôcť nový tím

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Litovská vláda sa stavia proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a upodozrieva bieloruské úrady, že uľahčuje nelegálnu migráciu do Európy.

Vilnius 2. júla (TASR) - Na hranice Litvy s Bieloruskom dorazil prvý šesťčlenný tím, ktorý vyslala Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). Tím ma posilniť ochranu litovských hraníc pred nelegálnymi migrantmi, informovala agentúra AFP.

"Situácia je napätá a má tendenciu sa ďalej zhoršovať. Cieľ ministerstva zahraničných vecí je jasný. Ekonomickí migranti, ktorý prekročia hranice EÚ nelegálne, budú poslaní späť na miesto, odkiaľ prišli," uviedol litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

Za posledných 24 hodín pohraničná hliadka zadržala na litovských hraniciach s Bieloruskom 150 migrantov, čo je viac ako za celý rok 2020. Tento rok tam bolo zadržaných už viac ako 800 migrantov, väčšina z nich pritom pochádzala z krajín Blízkeho východu. V roku 2020 pritom na litovsko-bieloruských hraniciach zadržali iba 81 migrantov, uvádza AFP.

Litovská vláda sa stavia proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a upodozrieva bieloruské úrady, že uľahčuje nelegálnu migráciu do Európy.

Lukašenko totiž vo svojom prejave nedávno pohrozil, že Bielorusko na svojich hraniciach oslabí kontrolu obchodovania s drogami a nelegálnej migrácie. Vyhlásil, že Bielorusko na svojich hraniciach "zastavovalo drogy a migrantov", teraz však Západu odkázal, aby "si ich užíval a chytal sám".

Litva susedné Bielorusko kritizuje v súvislosti so zásahmi bieloruských úradov voči protestom po prezidentských voľbách z augusta minulého roka. Vilnius aktívne podporuje bieloruskú opozíciu a poskytol azyl viacerým bieloruským občanom. Medzi nimi je aj Sviatlana Cichanovská, ktorá vlani kandidovala proti Lukašenkovi.