Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na kanadskej hranici s USA zamrzli počas víchrice štyria ľudia

Snímka z kanadskej hranice s USA, kde boli objavené zamrznuté telá, 20. januára 2022. Foto: TASR/AP

V čase, keď štvorica zahynula, bola v oblasti víchrica sprevádzaná silným vetrom a snežením a teplota poklesla na približne mínus 35 stupňov Celzia.

Montreal 21. januára (TASR) - Kanadskí policajti našli len niekoľko metrov od hraníc s USA telá štyroch ľudí vrátane bábätka a tínedžera, ktorí zrejme zamrzli počas snehovej víchrice. Telá objavili na trase, ktorú na prechod hranice často využívajú nelegálni migranti, informovala v piatok agentúra AFP.

"V tomto veľmi počiatočnom štádiu vyšetrovania sa zdá, že všetci z nich zomreli v dôsledku chladného počasia," uviedla vo vyhlásení Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP).

Telá dvoch dospelých a bábätka sa našli v stredu zhruba 12 metrov od hraníc USA, približne desať kilometrov od mesta Emerson v kanadskej provincii Manitoba. Neskôr bolo objavené aj telo dospievajúceho chlapca.

V čase, keď štvorica zahynula, bola v oblasti víchrica sprevádzaná silným vetrom a snežením a teplota poklesla na približne mínus 35 stupňov Celzia.

Pohraničná stráž USA zadržala v stredu - v tej istej oblasti na americkej strane hranice - skupinu osôb, ktoré nelegálne vstúpili do krajiny a mali so sebou i oblečenie pre bábätko, avšak nijaké dieťa.

Táto skutočnosť vyvolala rozsiahlu pátraciu akciu na oboch stranách americko-kanadskej hranice. Prvé mŕtve telá našli po asi štyroch hodinách. Podľa vyšetrovateľov boli obete súčasťou zadržanej skupiny; ich národnosť zverejnená nebola.

Americké ministerstvo spravodlivosti v súvislosti s týmto prípadom vo štvrtok oznámilo, že bol zadržaný 47-ročný muž pochádzajúci z Floridy, ktorý bol obvinený z prevádzačstva. Tento muž bol totiž spozorovaný, keď v danom úseku americko-kanadskej hranice šoféroval dodávku s dvoma indickými občanmi.