Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Na hraniciach Izraela došlo k incidentu za účasti Hizballáhu

Izraelskí policajti, archívne foto. Foto: TASR/AP

Libanonské a izraelské médiá zatiaľ o situácii na hranici informujú rozporuplne.

Jeruzalem 27. júla (TASR) - Izraelská televízia Kešet 12 v pondelok informovala, že v Golanských výšinách na hraniciach Libanonu s Izraelom došlo zrejme k prestrelke medzi izraelskými vojakmi a ozbrojencami libanonského šiitského hnutia Hizballáh, ktorí sa pokúsili prekročiť hranicu do židovského štátu.

Libanonské a izraelské médiá zatiaľ o situácii na hranici informujú rozporuplne.

Kým libanonské médiá tvrdia, že Hizballáh vystrelil na izraelský tank protitankovú riadenú strelu, podľa správ z Izraela izraelské jednotky zmarili prienik bojovníkov hnutia Hizballáh z Libanonu do Izraela.

Televízia Kešet 12 uviedla, že libanonskí ozbrojenci zapletení do tohto incidentu boli izraelskou armádou zlikvidovaní. Izraelská strana nateraz nehlási obete na životoch ani zranených.

Armáda okrem toho uviedla, že prehľadáva celý sektor pozdĺž hraníc v snahe odhaliť ďalšie "teroristické bunky".

Jednotky na tomto úseku hranice boli uvedené do stavu zvýšenej pohotovosti. Podľa nemenovaného hovorcu izraelskej armády v danej oblasti naďalej "prebiehajú boje".

O incidente na severe Izraela boli informovaní izraelský premiér Benjamin Netanjahu i minister obrany Benny Ganc.

V bezprostrednej reakcii na incident premiér Netanjahu na zasadnutí parlamentnej frakcie svojej strany Jednota (Likud) uviedol, že "naša politika je jasná: nedovolíme Iránu vojensky sa usadiť na našej hranici so Sýriou". Dodal, že toto je politika, ktorú on sám "stanovil pred rokmi" a trvá na nej.

Varoval tiež, že "Libanon a Hizballáh budú zodpovedné za akýkoľvek útok proti Izraelu, ktorý prichádza z libanonského územia".

Upozornil, že izraelské obranné sily (IDF) "sú pripravené na akýkoľvek scenár". Ubezpečil, že "sme aktívni vo všetkých oblastiach (dôležitých) pre bezpečnosť Izraela - blízko našich hraníc, aj ďaleko od nich".

The Times of Israel informoval, že Izraelčanom žijúcim alebo vyskytujúcim sa v blízkosti dejiska incident armáda odporučila, aby nevychádzali zo svojich domovov.

Izraelská armáda podľa miestnych médií uzavrela aj cesty v tejto oblasti a nariadili všetkým poľnohospodárom a turistom, aby okamžite opustili všetky otvorené plochy a poľnohospodárske pozemky. Odporučila im, aby sledovali nariadenia, ktoré bude izraelská armáda zverejňovať prostredníctvom médií a vojakov pôsobiacich v oblasti.

OSN v Libanone vyzýva po incidente v Golanských výšinách na zdržanlivosť


Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) vyzvali na "maximálnu zdržanlivosť" po ozbrojenom incidente, ku ktorému došlo v pondelok na izraelsko-libanonskej hranici. Informovala o tom agentúra AFP.

Izraelská armáda v pondelok deklarovala, že v oblasti Golanských výšin zmarila pokus "teroristickej bunky" o prienik na územie Izraela. Armáda dodala, že medzi "teroristami" a izraelskými vojakmi došlo k prestrelke.

"Podarilo sa nám úspešne zmariť pokus teroristickej bunky o prienik do Izraela," uviedol hovorca armády Jonatan Konrikus novinárom a dodal, že v radoch izraelských vojakov nedošlo k obetiam na životoch.

"Vizuálne sme potvrdili, že teroristi utiekli späť do Libanonu," dodal hovorca.

Izraelské médiá predtým uviedli, že izraelská armády zlikvidovala útočiacich bojovníkov hnutia Hizballáh.

Korešpondent agentúry AFP informoval o paľbe izraelského delostrelectva smerom na svahy v okolí libanonskej dediny Kfar Šuba ležiacej neďaleko sporného územia fariem Šibáa (Har Dov) v blízkosti stanovišťa izraelskej armády. Nad danou oblasťou sa podľa AFP vznášali kúdoly dymu.

Libanonská tlačová agentúra NNA uviedla, že počas incidentu dostal zásah izraelským delostreleckým granátom dom na libanonskej strane hranice.

Libanonské médiá v pondelok dopoludnia informovali, že Hizballáh vystrelil raketovú strelu Kornet na izraelské vojenské vozidlo, ktoré sa nachádzalo pri okupovaných farmách Šibáa. Dodali, že prestrelka v oblasti trvala približne dve hodiny.

Podľa správ v médiách izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že nešlo o "malý incident".

Zdroje blízke Hizballáhu informovali libanonskú tlačovú agentúru al-Markazíja, že "operácia na juhu je reakciou na nedávny izraelský útok a uskutočnila sa v rámci pravidiel" dohodnutých pre nasadenie Hizballáhu.

Netanjahu v pondelok v parlamente uviedol, že jeho vláda pozorne sleduje vývoj na severe Izraela. Zdôraznil pritom, že izraelská "armáda je pripravená na každý scenár."

Medzitým izraelské médiá informovali, že Netanjahu a izraelský minister obrany Benny Ganc zvolali na ministerstvo obrany bezpečnostné konzultácie, pretože podľa iných zdrojov izraelské delostrelectvo zasiahlo na libanonskej strane hranice štyri kontrolné stanovištia Hizballáhu.

Po vypuknutí incidentu izraelská armáda nariadila obyvateľom žijúcim pozdĺž severnej hranice, aby zostali vo svojich domoch a nevychádzali. Neskôr oznámila ukončenie mimoriadnej situácie a uviedla, že v oblasti znovu zavládol pokoj.