Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa opäť strieľalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obe krajiny tvrdia, že konfrontáciu vyvolala druhá strana.

Jerevan/Baku 20. júla (TASR) - Na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom vypukla v pondelok večer prestrelka, pri ktorej boli použité zbrane rôzneho kalibru a trvala niekoľko hodín. Obe krajiny tvrdia, že konfrontáciu vyvolala druhá strana, informovala v utorok stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

K incidentu došlo na hranici medzi arménskym regiónom Jerasch a azerbajdžanskou enklávou Nachičevan, ktorá je vklinená medzi Arménskom a Iránom.

Ministerstvo obrany v Baku tvrdí, že arménske sily začali strieľať na azerbajdžanských vojakov, ktorí paľbu opätovali. Podľa rezortu obrany v Jerevane konfrontáciu naopak spustili Azerbajdžanci. Ani jedna zo strán bezprostredne neuviedla, či zaznamenala nejaké straty alebo zranených.

K podobnej pohraničnej prestrelke došlo aj minulý týždeň. O život vtedy prišiel najmenej jeden arménsky vojak a minimálne jeden príslušník azerbajdžanskej armády utrpel zranenia.

Dlhodobé napätie medzi oboma krajinami sa ešte vyhrotilo v dôsledku vlaňajšej šesťtýždňovej vojny o sporný región Náhorný Karabach, ktorá si vyžiadala viac ako 6500 životov.

Vojna skončila v novembri prímerím, ktoré sprostredkovalo Rusko, dodávajúce zbrane obom stranám karabašského konfliktu. Arménsko a Azerbajdžan si odvtedy opakovane vymenili zajatcov.

Jerevan sa v dôsledku de facto prehratej vojny musel vzdať viacerých oblastí v Karabachu a v jeho susedstve, ktoré kontroloval viac než dve desaťročia. Rozsiahle územia v týchto oblastiach sú zamínované a ich vyčistenie môže trvať aj celé desaťročie.