Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na hraniciach s Tadžikistanom došlo k prestrelke medzi pohraničníkmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K najnovšej potýčke došlo po tom, čo sa tadžická pohraničná stráž približovala k spornej oblasti na hraniciach medzi kirgizským regiónom Batken a tadžickým regiónom Sughd.

Biškek 10. marca (TASR) - Na hraniciach medzi Kirgizskom a Tadžikistanom došlo vo štvrtok k prestrelke medzi pohraničníkmi z oboch krajín. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na kirgizskú pohraničnú službu.

Kirgizská a tadžická komunita žijúca pozdĺž spornej hranice sa pravidelne dostávajú do konfliktov o územie a zásoby vody. Do týchto potýčok sa často zapája i pohraničná stráž, píše AFP.

K najnovšej potýčke došlo po tom, čo sa tadžická pohraničná stráž približovala k spornej oblasti na hraniciach medzi kirgizským regiónom Batken a tadžickým regiónom Sughd, uviedli kirgizskí pohraničníci.

"Kirgizské (pohraničné jednotky) nedovolili tadžickej strane realizovať svoje zámery. V dôsledku toho sa začala prestrelka," uviedli zmienené kirgizské zdroje.

Po telefonických rozhovoroch medzi predstaviteľmi oboch pohraničných služieb sa ich jednotky z miesta konfliktu stiahli.

Tadžikistan, uzavretá stredoázijská krajina s autoritárskym režimom, sa k incidentu bezprostredne nevyjadril.

Vlani si bezprecedentná prestrelka medzi armádami oboch krajín v oblasti vyžiadala viac než 50 životov a zvýšila obavy z vypuknutia širšieho konfliktu, pripomína AFP.

Spornou je takmer polovica z 970-kilometrovej spoločnej hranice medzi Kirgizskom a Tadžikistanom, pričom pokrok v riešení sporu sa počas uplynulých rokov nedosiahol.