Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na ISS dorazili ruský kozmonaut-novinár a dvojica japonských turistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na palube kozmickej lode Sojuz bol aj japonský miliardár Jusaku Maezawa a ním vybraný filmový producent Jozo Hirano. Ide o prvých vesmírnych turistov-samoplatcov na ISS od roku 2009.

Moskva 8. decembra (TASR) - Kozmická loď Sojuz MS-20 sa v stredu popoludní spojila s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Na ISS vyniesla kozmonauta-novinára, pracujúceho pre tlačovú agentúru TASS, i dvojicu japonských vesmírnych turistov. Informovala o tom agentúra TASS.

Kozmonaut Alexandr Misurkin má prinášať správy o živote a práci na ISS. Pre Misurkina je to tretí pobyt na palube stanice.

Na palube kozmickej lode Sojuz bol aj japonský miliardár Jusaku Maezawa a ním vybraný filmový producent Jozo Hirano. Ide o prvých vesmírnych turistov-samoplatcov na ISS od roku 2009. Cenu tejto vesmírnej cesty nezverejnili.

Táto posádka odštartovala z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane v stredu o 8.38 SEČ. Spojenie s ISS sa uskutočnilo v automatickom režime.

Trojica priniesla súčasnej posádke ISS sviatočné pozdravy, darčeky od rodinných príslušníkov a ďalší náklad. Misurkin, Maezawa a Hirano by sa mali na Zem vrátiť 20. decembra.

Tlačová agentúra TASS 17. novembra podpísala s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos dohodu o spolupráci. Misurkin sa stal prvým reportérom TASS vo vesmíre, píše agentúra.