Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na ISS vyštartovala zmiešaná rusko-americká posádka

Na snímke členovia novej posádky pred štartom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), sprava astronaut NASA Frank Rubio a kozmonauti Roskosmosu Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin pred autobusom počas rozlúčky na ruskom kozmodróme Bajkonur v Kazachstane v stredu 21. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Vesmírna stanica má od roku 2000 stálu ľudskú posádku, ktorá sa stará o jej riadne fungovanie a tiež vedecké experimenty.

Bajkonur 21. septembra (TASR) - Ruská vesmírna raketa Sojuz s dvoma ruskými kozmonautmi a jedným americkým astronautom na palube odštartovala v stredu z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Trojčlenná posádka smeruje na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Americká televízia CNN si všíma, že vesmírna spolupráca Spojených štátov s Ruskom nateraz pokračuje aj napriek vzájomnému politickému napätiu, informuje TASR.

Rusi Dmitrij Petelin a Sergej Prokopiev spolu s Američanom Frankom Rubiom majú stráviť na ISS pol roka. Pripoja sa ku kolegom z USA, Ruska aj Európy.

Vesmírna stanica má od roku 2000 stálu ľudskú posádku, ktorá sa stará o jej riadne fungovanie a tiež vedecké experimenty.

Na snímke štart ruskej kozmickej lode Sojuz 2.1 s modulom Sojuz MS-22, v ktorom dopraví na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS ruských kozmonautov Sergeja Prokopjeva a Dmitrija Petelina a amerického astronauta Franka Rubia na ruskom kozmodróme Bajkonur v Kazachstane v stredu 21. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Rusko v júli oznámilo, že po roku 2024 ukončí vesmírnu spoluprácu s USA, pričom v nasledujúcich rokoch plánuje vybudovať vlastnú vesmírnu stanicu.